IJsselland Ziekenhuis bouwt nieuw operatiekamer complex

| Door IVVD

Een groot nieuwbouw- en renovatietraject van het operatiekamer complex (OKC) van het IJsselland Ziekenhuis is van start gegaan. OK professionals, de raad van bestuur, de cliëntenraad en de bouwpartners hebben op 4 september samen de aftrap gegeven bij het schroeven van een heipaal. Het ziekenhuis gaat bouwen met behulp van ‘systeembouw.’ Dit biedt snelheid in het bouwproces en voorkomt overlast zo veel mogelijk. Zo wordt het OK complex elders gemaakt en in december naar Capelle aan den IJssel vervoerd. Hier worden de grote bouwdelen in elkaar gezet. Het gehele bouw- en renovatietraject neemt anderhalf jaar in beslag.

Foto v.l.n.r. namens het IJsselland Ziekenhuis: drs. P. de Rijcke, chirurg; M. Mes, operatie assistent; mr. A.H. van Wijk, voorzitter raad van bestuur; en drs. C.H.M. Pluymakers, anesthesioloog.

Vorig jaar heeft het ziekenhuis besloten om voor een deel nieuwbouw en een deel renovatie van het OKC te kiezen. Eerdere plannen om alleen te renoveren bleken door de hedendaagse regelgeving en ingewikkelde fasering niet in te passen. Na de nodige voorbereidingen is op 28 augustus gestart met het schroeven van de heipalen. Het voordeel van deze manier van funderen is dat trillingvrij en geluidsarm wordt gewerkt in tegenstelling tot traditioneel heien. Het IJsselland Ziekenhuis hoopt de omgeving hiermee zo weinig mogelijk tot last te zijn.

Officiële aftrap op 4 september
Op 4 september kwamen medewerkers OK, raad van bestuur, cliëntenraad en bouwpartners bij elkaar om samen de start van het bouwtraject in te luiden. Het IJsselland is blij dat het kan starten. Bestuursvoorzitter Albert van Wijk over de nieuwbouw: “De patiënt en de professional staan bij ons centraal. Een nieuw operatiekamercomplex biedt de beste voorzieningen voor onze patiënten en onze OK professionals kunnen straks werken in een prachtig nieuw OK complex dat voldoet aan de nieuwste kwaliteitsnormen.”

Systeembouw geeft snelheid
“Systeembouw geeft snelheid in het bouwproces. Het gedeelte nieuwbouw OKC wordt in delen in een fabriek in Duitsland gemaakt en – inclusief afgemonteerde pendels in de OK’s tot en met afgemonteerde stopcontacten – per vrachtwagen naar Capelle vervoerd. Hier wordt het hele complex in elkaar gezet. Op het ziekenhuisterrein wordt in de tussentijd een betonconstructie op kolommen gemaakt waarop het nieuwbouwgedeelte wordt geplaatst,” licht het projectteam toe.
De planning is dat het nieuwe gedeelte met 6 operatiekamers en de holding-verkoeverkamer medio voorjaar 2020 operatief is. Daarna wordt gestart met de renovatie van het huidige operatiekamer complex.

Overdekte wachtruimte voor patiënten
Met de oplevering van de nieuwbouw gaat ook een andere lang gekoesterde wens van het ziekenhuis in vervulling. Onder het OK complex komt een nieuwe overdekte fietsenstalling voor bezoekers en een gedeelte voor personeel. Ook kunnen patiënten en bezoekers voortaan overdekt wachten bij de nieuwe taxi (-busjes) standplaats vlakbij de entree.