In 5 maanden tijd bouwt Vestide 300 studentenwoningen

| Door IVVD

Eindhoven is zeer in trek bij studenten. De Eindhovense onderwijsinstellingen verwachten tot 2023 een groei van ruim 6000 studenten. Dat betekent meer vraag naar studentenwoningen. Daarom heeft studentenhuisvester Vestide, onderdeel van Woonbedrijf, in 5 maanden tijd 300 studentenwoningen gebouwd op het terrein vlakbij de Berenkuil, op de hoek van de Insulindelaan en de Eisenhowerlaan in Eindhoven.

Ingrid de Boer, algemeen directeur van Woonbedrijf: “Zo’n bericht vraagt om snelle actie. Daarom hebben we meteen de samenwerking met de gemeente gezocht, want je hebt allereerst een locatie nodig die direct beschikbaar is. Die vonden we bij de Berenkuil, vlakbij het centrum en de onderwijsinstellingen. Ondertussen gingen we op zoek naar woningen die snel gebouwd konden worden. We hebben voor verplaatsbare modulaire woningen gekozen, die gebouwd worden in de fabriek van Jan Snel in Montfoort. Die zijn vervolgens geplaatst op de locatie. De woningen staan hier tijdelijk, voor een periode van 15 jaar. Daarom konden we de procedures snel doorlopen. Samen met de gemeente Eindhoven en aannemer Jan Snel hebben we deze pittige klus geklaard.”

Nieuwe buurt
De bouw ging razendsnel en voorspoedig. Medio juli ging de eerste schop in de grond. In september kwamen de eerste woningen aan op de vrachtwagen. Het eerste blok van 66 was eind oktober klaar en gemeubileerd om te verhuren. Medio december waren alle 300 betaalbare studentenwoningen klaar. Nu hebben hier internationale studenten hun thuis gevonden. Er zijn ook Nederlandse studenten die er tijdelijk (tot de zomer van 2020) wonen.

In zeer korte tijd is hier aan het Lombokpad, een nieuwe buurt ontstaan. Bewoners moeten elkaar en de buurtbewoners nog leren kennen. Daarom staan er allerlei activiteiten op de planning;

  • Bewoners van de Borneolaan hebben het initiatief opgepakt om een activiteit te organiseren zodat studenten en buurtbewoners elkaar goed leren kennen. Binnenkort is er al een. En hoogstwaarschijnlijk volgen er nog meer!
  • Ook aan groen is gedacht. Aan de Molukkenlaan komt een ‘tiny forest’ en vogelvoedselbos. Dat wordt aangelegd en beheerd door de ‘buren’ van het groendomein ’t Wasven. Studenten en buurtbewoners krijgen een uitnodiging om mee te helpen met het planten van de bomen en struiken. Leuk om samen de handen uit de mouwen te steken en zo een mooie groene omgeving te creëren.
  • De studenten gaan samen met Vestide de ontmoetingsruimte inrichten. Maar eerst willen we weten hoe de bewoners deze ruimte gaan gebruiken. Daarom heeft iedereen die aanwezig was tijdens de feestelijke opening, hun ideeën en adviezen gegeven. Het begin is dus al gemaakt.

Over de woningen
De gemeubileerde studio’s zijn 3 bij 6 meter (18m2) en hebben een eigen keuken en badkamer met toilet. Ze zijn niet aangesloten op gas; de verwarming en warmwatervoorziening is elektrisch. Er liggen zonnepanelen op de daken. De huurprijs is 618 euro per maand, inclusief energiekosten, water en internetaansluiting. De studenten kunnen huurtoeslag aanvragen, en dan betalen ze ongeveer 400 euro.

Er zijn totaal 4 bouwblokken van 4 verdiepingen; 3 bouwblokken van 78 woningen en 1 blok met 66 woningen. Er is geen lift aanwezig, dat houdt de woningen betaalbaar (minder servicekosten). Er zijn gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een wasmachineruimte en een ontmoetingsruimte. Op het terrein komen 16 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor circa 400 fietsen (voor bewoners en bezoekers). De studentenwoningen blijven voor een periode van 15 jaar op het terrein staan. Daarna zoekt Woonbedrijf naar een nieuwe locatie om de units te plaatsen en krijgen ze een tweede leven.