In rap tempo realiseert Vestide 300 tijdelijke studentenwoningen

| Door IVVD

Eindhoven is zeer in trek bij studenten. De Eindhovense onderwijsinstellingen verwachten tot 2023 een groei van ruim 6000 studenten. Dat betekent meer vraag naar studentenwoningen. Daarom wil studentenhuisvester Vestide, onderdeel van Woonbedrijf, in rap tempo 300 studentenwoningen realiseren op het terrein vlakbij de Berenkuil, op de hoek van de Insulindelaan en de Eisenhowerlaan in Eindhoven.

Impressie van de tijdelijke studentenwoningen

Het nieuws dat het tekort aan studentenwoningen zou oplopen, hoorde Ingrid de Boer, algemeen directeur van Woonbedrijf enkele maanden geleden. “Zo’n bericht vraagt om snelle actie. Vestide wil graag betaalbare woningen voor studenten realiseren. Daarom hebben we meteen de samenwerking met de gemeente gezocht.”

“Eerst heb je natuurlijk een locatie nodig die meteen beschikbaar is”, vertelt Yasin Torunoglu, wethouder van o.a. wonen en ruimte. “Die locatie vonden we hier, ook nog vlakbij het centrum en de onderwijsinstellingen. Er is gekozen voor woningen die daar tijdelijk, voor een periode van 15 jaar, staan. Daardoor kunnen we ook de procedures snel doorlopen.” De partijen werken in dit project samen om een pittige opgave toch tijdig voor elkaar te krijgen. Als alles volgens plan verloopt, zijn de eerste woningen eind oktober 2019 klaar. Daarna worden ze nog gemeubileerd en klaar gemaakt voor de verhuur. Begin december levert de aannemer de laatste woningen op. De omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd over de plannen.

Voorbeeld van de woningen (deze staan in Amsterdam)

Betaalbaar en snel beschikbaar
Vestide is op zoek gegaan naar een bouwer die in korte tijd 300 tijdelijke units neer kan zetten. Er is gekozen voor verplaatsbare prefabwoningen die gebouwd worden in de fabriek van Jan Snel in Montfort.

De woningen zijn bestemd voor internationale studenten die studeren aan de Fontys Hogescholen of aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Door deze extra woningen maken ook reguliere studenten meer kans om een studentenwoning te huren in Eindhoven. De kale huurprijs is ongeveer 400 euro per maand, dus ook studenten tussen 18 en 23 jaar kunnen huurtoeslag aanvragen. De studio’s zijn 3 bij 6 meter (18m2) en hebben een eigen keuken en badkamer met toilet. Ze zijn niet aangesloten op gas; de verwarming en warmwatervoorziening is elektrisch. Er komen ook zonnepanelen op.

De studio’s zijn verdeeld over 4 bouwblokken van 4 verdiepingen (3 bouwblokken van 78 woningen en 1 blok met 66 woningen). Er is geen lift aanwezig, dat houdt de woningen betaalbaar (minder servicekosten). Er komen ook gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een wasmachineruimte en een ontmoetingsruimte. Op het terrein komen 16 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor circa 400 fietsen (voor bewoners en bezoekers).

Compact en tijdelijk
Als je 300 woningen bouwt, heb je al gauw een bouwtijd van 2 jaar. Niet bij deze tijdelijke, verplaatsbare woningen. Ze worden gebouwd in de fabriek. De woningen hebben een betonnen vloer met een stalen draagconstructie. De wandbekleding is van hout en heeft een natuurlijke uitstraling. Op de bouwlocatie worden ze op elkaar gestapeld. We gaan snel starten met het aanbrengen van de fundering. De bouw zal weinig geluidsoverlast geven voor de omwonenden.

De studentenwoningen blijven voor een periode van 15 jaar op het terrein staan. Daarna zoekt Woonbedrijf naar een nieuwe locatie om de units te plaatsen. Daar krijgen ze dan een tweede leven.