Innovatief blauw-groen dak koelt de stad en voorkomt wateroverlast

| Door IVVD

blauw_groen_dak-400x250Bovenop gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam is een blauw (waterhuishouding)-groen (beplanting) dak aangelegd. Het is het eerste slimme blauw-groene dak ter wereld. Op dit dak wordt de komende twee jaar uniek wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het koelend effect van verdamping.

Behalve de stad koelen, kan het dak ook intense regenbuien opvangen en daarmee wateroverlast voorkomen. Nu het klimaat verandert, kunnen dit belangrijke maatregelen zijn om de stad leefbaar te houden. Op vrijdag 8 september wordt het dak geopend.

Verkoelend effect
Het dak is aangelegd om de verdamping en daarmee het verkoelende effect van blauw-groene daken wetenschappelijk te onderzoeken en te verbeteren. Verkoeling is belangrijk voor een stad, omdat steen, asfalt en beton warmte vasthouden en uitstralen. Ook auto’s, fabrieken en apparaten zorgen voor extra warmte. Het kan daardoor in de stad een paar graden warmer zijn dan erbuiten. Aanhoudende warmte zorgt bij veel mensen voor gezondheidsklachten.

Planten voorkomen wateroverlast
De onderzoekers kijken of het mogelijk is om op het dak een groot aantal inheemse plantensoorten te laten groeien. In een drainage-laag wordt regenwater opgevangen, dat via een slim systeem teruggaat naar de wortels van de planten. Op deze manier verdampt de meerderheid van het regenwater en wordt overbelasting van het riool en wateroverlast in de straten voorkomen.

Verdamping meten
De onderzoekers houden de waterhuishouding en beplanting via sensoren in de gaten. De verdamping wordt direct gemeten met een weegsysteem dat is ingebouwd in het dak. Dit levert belangrijke informatie op, want de Amsterdamse daken kunnen veel nuttige functies vervullen voor de stad.

Innovatieve rol
De gemeente Amsterdam heeft de rol van mediator gehad bij het tot stand brengen van dit innovatieve dak, project Smart Roof 2.0. Op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie zijn er maatregelen die meteen toepasbaar zijn, maar als we echt iets willen veranderen is samenwerking tussen verschillende partijen van belang.