Investeren in binnenklimaat zwembad Veendam

| Door IVVD

Zwembad-400x250

Tropiqua in Veendam zet stevig in op de ‘verduurzaming’ van het zwembad. Na de verlichting is het luchtbehandelingssysteem aan de beurt.

Om een overdekt, tropisch zwembad als Tropiqua in de benen te houden (met jaarlijks rond de 200.000 bezoekers), is veel energie nodig. Energie kost geld. Geld is (vaak) schaars. Bezuinigen is dan vaak het devies. Bezuinigen kan ook door bij renovatie of verbouw duurzame middelen toe te passen, betoogt bedrijfsleider Mark Bakker.

Investeren
Dat is ook de insteek van de gemeente Veendam. Eind vorig jaar ging het zwembad over op ledverlichting. De energievretende halogeenlampen gingen de deur uit. Nu staan nieuwe energiezuinige maatregelen op stapel. De luchtbehandeling van zowel de kleedruimten als het wedstrijdbad wordt aangepakt. Meer dan een ton wordt geïnvesteerd in een nieuw systeem dat niet alleen moet zorgen voor een goed binnenklimaat, maar dat zichzelf ook deels terugverdient. “Door middel van warmteterugwinning. De lucht die het zwembad verlaat is tussen de 28 tot 30 graden. Met die afgevoerde lucht gebeurt nu niks.”

De werkzaamheden in het zwembad staan gepland van 4 tot en met 8 september. Tropiqua is die dagen gesloten, ook omdat dan een gepland groot onderhoud aan heel het complex staat te gebeuren. “We blijven in investeren om de accommodatie up-to-date te houden en om te voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving.”

Bron: Dagblad van het Noorden