Veel Nederlandse gemeenten kennen een huisvestingsprobleem: de doorstroom onder ouderen is gering, terwijl jongeren en starters juist geen eigen plek kunnen vinden. Dorpen en gemeenten vergrijzen. De Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ) bedacht hier vijf jaar geleden een innovatieve oplossing voor, een nieuwe woonvorm waarbij ouderen en jongeren samen een huis delen. In het Brabantse Son en Breugel is het nieuwe concept een groot succes.
Het idee van de Stichting Statiegeld op Jeugd is om grote woningen kadastraal te splitsen zodat er twee woningen ontstaan. De ouderen blijven op de benedenverdieping wonen en de jongeren betrekken de bovenwoning. Vaak betreft het hier een woonunit van ongeveer vijftig vierkante meter met een woonkamer met open keuken, een aparte slaapkamer, badkamer met douche, toilet en wasmachine aansluiting.
Win-win-situatie
Het nieuwe woonconcept kent volgens initiatiefneemster Amanda Schiltmans zowel een pragmatistische als een idealistische kant. “Het is een win-win-situatie voor alle belanghebbenden; jongvolwassenen hebben een eigen woonruimte waar zij kunnen bouwen aan hun toekomst, en senioren hebben ‘hulp’ in de buurt voor taken die zij zelf niet meer kunnen uitvoeren. Bovendien behoud je de balans in leeftijdsdemografie en ga je de vergrijzing van dorpen tegen. Door er voor elkaar te zijn en elkaar te helpen ontstaat er een sociale en duurzame leefomgeving.”
Privacy gewaarborgd
De ouderen en jongeren wonen in het nieuwe woonconcept gescheiden van elkaar en de woningen hebben beide een eigen ingang. De privacy is dus gewaarborgd. Wel is het volgens Schiltmans de bedoeling dat de bewoners goede buren van elkaar zijn. Dat ze af en toe een praatje maken en eventueel klusjes voor elkaar doen. “Er moet dus wel een klik zijn tussen de bewoners.”
Een bijkomend voordeel voor de jongeren is dat een deel van de huur die ze betalen in een soort ‘statiegeld pot’ terechtkomt. Hiermee kunnen ze sparen voor een eventuele koopwoning. Schiltmans: “Het is voor jongeren anders niet meer te doen om een woning te kopen. De prijzen zijn enorm gestegen, en de hypotheekregels zijn ook nog eens aangescherpt. Voor starters is het zeer lastig op de woningmarkt. Wij willen met ons nieuwe woonconcept hier verandering in brengen.”
Meerdere projecten op stapel
De Stichting Statiegeld op Jeugd timmert aan de weg. Na Son en Breugel willen ze ook andere gemeenten overtuigen van hun duurzame woonconcept, maar dat gaat niet vanzelf. “We komen veel beren op de weg tegen”, zegt Schiltmans. Nog veel gemeenten en ook bewoners denken volgens Schiltmans namelijk dat splitsen niet kan. Maar de geslaagde proef in Son en Breugel laat zien dat het wel degelijk kan. “Er komen de komende tijd meer projecten. Zo gaan twee corporaties uit Eindhoven met ons woonconcept aan de slag. Een daarvan wil zelfs 75 woningen per jaar omturnen tot een Statiegeld op Jeugd-woning.”
Meer weten? Kijk op www.st-soj.nl