Kans op huurwoning in Randstad steeds kleiner voor middeninkomens

| Door IVVD

Amsterdam – Huurprijzen in de vrije sector zijn opnieuw hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2017 betaalden huurders die een vrije sector huurwoning betrokken gemiddeld €14,70 per vierkante meter per maand. Door grote vraag naar de lager geprijsde kleine huurwoningen stijgt de prijs van kleine huurwoningen sterk. Ook wijken huurders uit naar goedkopere gebieden net buiten de stad waardoor de prijzen ook daar stijgen. Dat blijkt uit de Huurmonitor van Pararius.nl, het online platform voor huuraanbod in Nederland.

Pararius Huurmonitor:

  • Cijfers hebben betrekking op het aantal van Pararius.nl afgemelde woningen per kwartaal
  • Cijfers hebben betrekking op vrije sector huurwoningen(huurprijzen vanaf €710,68 per maand)
  • Cijfers hebben betrekking op huurwoningen die vrijkwamen voor nieuwe huurders
  • Nuance vrije sector is noodzakelijk met uitsplitsing tussen kaal, gestoffeerd en gemeubileerd
  • Huurprijsontwikkeling institutionele beleggers is gematigder dan die van private beleggers
  • Huurprijsstijging van zittende huurder (bewoner) is veel lager dan die voor nieuwe huurders

Pararius onderzocht kale, gestoffeerde en gemeubileerd aangeboden huurwoningen die vrij kwamen voor nieuwe huurders.

Fikse huurprijsstijgingen in randgemeenten
De prijsstijgingen beperken zich inmiddels niet meer tot de grote steden. In steden waar de woningmarkt overkookt, vinden huurders steeds vaker hun weg naar gebieden buiten de stad. Daardoor schieten huurprijzen ook hier in snel tempo omhoog. In het eerste kwartaal van 2017 betaalden nieuwe huurders in Zaandam gemiddeld 24,6 procent meer dan een jaar eerder. Ook Haarlem (10,2%), Heemstede (14,1%), Hoofddorp (14,3%) en Almere (12,6%) worden gezien als uitwijkgebieden van Amsterdam. Naar verwachting komen de huurprijzen van omliggende steden dichterbij de huurprijzen van woningen in de grote stad te liggen. Jasper de Groot, directeur van Pararius.nl: “Amstelveen is een goed voorbeeld. Het afgelopen kwartaal stegen de huurprijzen met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2016. Inmiddels betalen huurders hier €18,56 per vierkante meter. In het eerste kwartaal van 2014 was dit nog €15,70. Dat is een totale stijging van 18,2 procent.”

pararius_grafiek1
Kleine woningen veruit het duurst per vierkante meter
Hoe groter het woonoppervlak van een huis, hoe hoger de maandelijkse huur. Naar verhouding ligt de vierkante meterprijs in de vrije huursector per maand voor grote huizen echter een stuk lager dan voor kleine huizen. Kleinere woningen zijn erg gewild in de vrije sector omdat de totale huurprijs per maand lager ligt dan voor de grotere oppervlakten. Door de grote vraag stijgt de prijs per vierkante meter per maand sterk, waarmee het segment van 50 m2 tot 75 m2 relatief een stuk duurder is dan andere segmenten.

In het eerste kwartaal van 2017 lag de gemiddelde vierkante meterprijs per maand voor het segment van 50 m2 tot 75 m2 op €18,73, wat een toename is van 13,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De laagste omgerekende huurprijs werd het afgelopen kwartaal betaald in het segment van 125 m2 tot 150 m2gemiddeld €12,11 per vierkante meter per maand.

pararius_grafiek2
Wat opvalt is dat de segmenten van 100 m2 tot 125 m2 en meer dan 150 m2 op nagenoeg hetzelfde vierkante meterprijsniveau liggen per maand.