In Denemarken is het niet zonniger dan in Nederland. Toch halen ze daar meer energie uit de zon dan hier. Bijvoorbeeld voor stadsverwarming. Dat kan ook in Nederland, stelt adviseur Jan Erik Nielsen: “Jullie SDE+ regeling biedt geweldige kansen voor zonnewarmteprojecten bij stadsverwarming.”
In ons land liggen al 1,3 miljoen m2 aan zonnecollectoren”, zegt Jan Erik Nielsen, adviseur van het Deense adviesbureau PlanEnergi. Hij was in Nederland op uitnodiging van Warmtenetwerk, Holland Solar en de RVO.nl.
Stadsverwarming via zonnecollectoren
Nielsen gaf een workshop over grootschalige zonnewarmte en deelde daar de ervaringen uit Denemarken: “In Denemarken zien we dat de technologie werkt. De zonnecollectoren zijn inmiddels goed voor 2% van de stadsverwarming. En we bouwen verder aan nieuwe systemen. Meestal buiten de stad, omdat daar voldoende goedkope grond beschikbaar is.”
In 6,5 jaar terugverdienen
De 50 deelnemers van de workshop reageerden enthousiast. Ze willen de kansen in Nederland zeker oppakken. De technologie is daarvoor in Denemarken voldoende ontwikkeld. SDE+ maakt daarbij de businesscase interessant, meent Lex Bosselaar van RVO.nl. Je kunt een investering in een zonthermisch veld in 6,5 jaar terugverdienen. Het is wel verstandig om voor grote velden op tijd met vergunningen te beginnen en omwonenden bij je plannen te betrekken.”
Zoneiland Almere
“De beste kansen voor zonnewarmteprojecten zijn op plekken waar al een warmtenet ligt”, zegt Bosselaar. Ook moet er voldoende ruimte zijn, bijvoorbeeld buiten de grote steden. Diverse Nederlandse partijen hebben er al ervaring mee, zoals Nuon. Het energiebedrijf ontwikkelde een zoneiland in Almere van 7.000 m2.
Bron: RVO.nl