COLUMN Caspar Boendermaker, BNGbank
Het is belangrijk dat juist de maatschappelijke gebouwen in Nederland verduurzaamd worden. Het zijn gebouwen met een gemeenschapsfunctie waar veel mensen komen. Als we juist die gebouwen kunnen isoleren en waar mogelijk kunnen gebruiken om hernieuwbare energie op te wekken, geeft dat velen een inspirerend voorbeeld. Het levert bovendien een besparing op de exploitatiekosten dankzij een lagere energierekening.
Het waarborgfonds waar het Ministerie van VRO aan werkt, kan hier uitkomst bieden. Met dit waarborgfonds wordt het ook voor kleinere ‘clubs’ mogelijk om toegang te krijgen tot kredietverschaffers. Zelfs als het gaat om leningen tot 250.000 euro. Zo kunnen zij toch verduurzamen en investeren in de toekomst. Belangrijk, want voor veel stichtingen en verenigingen is deze blik op de toekomst lastig. Voor het buurthuis op de hoek, het kleine knusse theater en de dorpsschool is volgend jaar al ver weg. Het nieuwe waarborgfonds zal deze partijen helpen om de blik toch verder vooruit te werpen en hun vastgoed te verduurzamen.
We besparen hiermee op de energiekosten, maken ons minder afhankelijk van gas uit het buitenland en zorgen ook nog eens voor meer comfort in de gebouwen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat die verduurzaming terugverdiend kan worden. Het is daarom zaak om vooral te focussen op het laaghangend fruit. Op de ledverlichting, isolatie en zonnepanelen, én op goedkope financiering. Het nieuwe waarborgfonds voor klein maatschappelijk vastgoed biedt hierbij uitkomst.
Aan de precieze invulling en voorwaarden van het waarborgfonds wordt nog gewerkt. Hierbij wordt met een schuin oog gekeken naar het Waarborgfonds Sport, dat we in Nederland al jaren kennen. Dit waarborgfonds maakt het voor sportclubs mogelijk om relatief kleine investeringsbedragen te lenen bij een bank. Het succesvolle ‘treintje’ van de sportleningen kunnen we nu ook in andere sectoren gaan uitrollen.
Zo wordt Nederland, mede dankzij het nieuwe waarborgfonds voor klein maatschappelijk vastgoed, straks weer een stukje duurzamer. Het fonds zal immers borg staan voor die kleine leningen die nu nog tussen wal en schip vallen. Daarmee wordt een stukje onzekerheid weggenomen bij de banken en bij de kleine clubs die nu nog vaak tegen die verduurzaming aanhikken. Zo kunnen we verder vooruit kijken en plannen maken voor de lange termijn. Ook in deze onzekere tijd. BNG heeft hiervoor een speciaal loket geopend: het BNG Duurzaamheidsfonds.
Column
Caspar Boendermaker, specialist Business Development
BNG Bank