Kindcentrum Wolfsbos wordt het onderwijskundig hart van de wijk

| Door IVVD

De plannen voor het kindcentrum Wolfsbos zijn bijna rond. De basisscholen De Krullevaar en De Goudvink en kinderopvang Spelerwijs krijgen er een plek. Het kindcentrum wordt een ontwikkel- en ontmoetingsplek voor kinderen, ouders en wijkbewoners. Het ontwerp voor het gebouw is klaar en voor het gebied eromheen bijna. Naar verwachting kan de bouw in juni starten.

Wethouder Jan Steenbergen: “Het ontwerp is zeer duurzaam. Dat moet ook wel om aan moderne eisen te voldoen. We hebben een goede samenwerking. De investering op de zonnepanelen doen we als schoolbesturen en gemeente samen. Dit gebouw in Hoogeveen is straks het meest duurzame kindcentrum in Noord Nederland. Qua bestemmingsplan is alles al geregeld. In april zijn de bouwer en installateur bekend. Ook het definitieve prijskaartje is dan duidelijk, waar de gemeenteraad dan over besluit.”

Kansen voor kinderen
De beide schooldirecteuren, Arend Eilander van PricoH (bestuur van De Krullevaar) en Zweers Wijnholds van Bijeen (bestuur van De Goudvink), zien uit naar het nieuwe onderkomen. Eilander: “Het is een prachtig nieuw gebouw waar we samen zorgdragen voor een goede ontwikkeling van het kind. De beide basisscholen werken nauw samen met Spelerwijs voor de voorschoolse en buitenschoolse invulling. Het buitenterrein wordt ook fraai met een groene, natuurlijke en sportieve inrichting. We delen het schoolplein met de buurt.”

Wijnholds: “We zijn als schoolbestuurders erg blij dat we nu zo ver zijn met de plannen, voor de kinderen en voor onze medewerkers. In dit gebouw willen we samen meer mogelijk maken voor kinderen, ouders, wijkbewoners en jeugdprofessionals. Samen leren, samen ontwikkelen. Het gemeenschappelijk deel van het gebouw maakt het mogelijk dat we als scholen verder kunnen bouwen aan onze samenwerking. ”

Energie uit zon en drinkwater
Qua energie is het gebouw klaar voor de toekomst. Er is geen gasaansluiting en het gebouw krijgt volop zonnepanelen. Een warmtepomp zorgt voor verwarming en koeling. Deze is niet zoals standaard aangesloten op een bron diep in de grond, maar op het waterleidingnet van drinkwaterleverancier WMD, net als andere locaties in de buurt (klik hier voor meer informatie). Het terrein rondom wordt ‘klimaatrobuust’ ingericht. Er komen extra bomen bij, zodat er ook schaduw is in de zomer. Het regenwater wordt afgevoerd naar de vijvers. Een vijver wordt groter gemaakt.

Planning
Rond deze tijd wordt een aantal bomen op het terrein gekapt om het plan mogelijk te maken. Bij een groen licht van de gemeenteraad, wordt het terrein verder bouwrijp gemaakt en kan de bouw in de juni 2019 starten. In augustus 2020 kunnen naar verwachting de deuren open.