Knelpunten op het elektriciteitsnet

| Door Odette Koldewey

Liander kan eerder dan verwacht niet altijd meer direct voldoen aan de vraag naar stroom.

Door de sterk toegenomen vraag naar elektriciteit kan het stroomnet in sommige delen van Amsterdam niet meer genoeg stroom leveren. Dat is eerder dan netbeheerder Liander had verwacht.

Netbeheerders als Liander stellen al langer dat de uitdagingen door de energietransitie groot zijn. De komende jaren zijn ze veel geld kwijt om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor een wereld waarin stroom op veel meer verschillende plekken wordt opgewekt, maar er ook meer vraag is naar elektra.

Niet alleen in Amsterdam zijn er knelpunten, ook consumenten elders die hun huis met een warmtepomp willen verwarmen, een laadpaal voor de deur willen of flink wat zonnepanelen op het dak gaan leggen, zullen de komende jaren steeds hiermee te maken krijgen. De wachttijden voor de zwaardere elektriciteitsaansluiting die voor dit soort apparatuur nodig is, zullen naar verwachting fors kunnen oplopen.

Liander publiceert op zijn website kaarten van de gebieden waar schaarste op het elektriciteitsnet is die impact heeft op grootverbruikers van elektriciteit.