Kunstwerken voor iedereen

| Door Klementine Vis

Binnen of buiten – in gemeentehuis, parkeergarage of plantsoen. Van grote stad tot kleine gemeente, van bewoners- tot winkeliersvereniging: iedereen kan opdrachtgever zijn en kunst in het hart van onze samenleving plaatsen. Juist nu is dat extra waardevol. Kunst verbindt en geeft kleur en karakter, maar ook troost, plezier en hoop. Het Mondriaan Fonds vergoedt tot maximaal de helft van de kosten. Voorwaarde is wel dat de kunstenaar eerlijk wordt beloond. En dat het gaat om kunst die zichtbaar is voor iedereen.
text

Nicky Assmann, Wervel, 2019, Forum Groningen (Foto: Jenne Hoekstra)

1. Nicky Assmann

Stromende kleuren in lichtsculptuur
Opdrachtgever: CBK Groningen en gemeente Groningen

Wervel is een lange lichtsculptuur in de parkeergarage van Forum Groningen. Telkens verandert deze ‘tornado’ met zijn hyperkleuren, alsof het beeld stroomt. Het weerkaatst de dynamiek in het cultuurcomplex en de wereld rondom.

Kunstenaar Nicky Assmann gebruikte buigzame led-matjes voor de organische vorm, passend bij de architectuur. Kunst, film, wetenschap en natuur spelen een rol in haar werk, maar haar grootste inspiratiebron: dat is de zon.
text
text
text

Ram Katzir, Eden, 2018, Zeist (Foto: Allard Bovenberg)

2. Ram Katzir

Baasje, boompje, beestje
Opdrachtgever: gemeente Zeist

Als twee stripfiguren zitten hond en baasje in Zeist bij een oude kastanjeboom. Ze zijn enorm, maar door hun ronde vormen even aantrekkelijk als knuffeldieren.

‘Honden verbinden ons met de natuur, al lijken ze vaker op hun baasje dan op wolven,’ zegt Ram Katzir. Zijn kunstwerk heet Eden, naar het aardse paradijs. Het is de kroon op vernieuwingen in het stadscentrum van Zeist, zegt de gemeente: ‘Samen met de kastanjeboom lokt dit beeld jong en oud naar deze prachtige plek, voor verpozing en verwondering.’
text

Lily van der Stokker, Kusje, 2016, Spaarnwoude (Foto: Yvo Smit)

3. Lily van der Stokker

Vrolijk decor als ode aan de liefde
Opdrachtgever: Stichting Kunst en Recreatie Spaarnwoude (KerS), Haarlem

In het parkachtige Recreatiegebied Spaarnwoude, met veel bomen maar weinig bloemen, maakte Lily van der Stokker een bloemrijk beeld van gekleurd beton.

Het heet ‘Kusje’ en is een aanstekelijk decor: ideaal als fotomomentje voor verliefde of vrolijke wandelaars. Parkbezoekers hebben ‘Kusje’ na de onthulling in 2016 meteen omarmd, zegt opdrachtgever Stichting KerS: ‘Ze maken er selfies en breiden het uit met picknickkleedjes.’ Toch is ‘Kusje’ ook een droomoord voor de enkeling: één stoeltje is versmolten met de wolk van bloemen.
text

Marjan Teeuwen, archief Stadhuis Heerlen, 2018

4. Marjan Teeuwen

Toveren met sloopafval
Opdrachtgever: Cityliv Heerlen

Sloopmateriaal uit het oude stadskantoor omgetoverd tot zuilenrij: Marjan Teeuwen stapelde twaalf ton plafondplaten, plinten en ander bouwafval op elkaar voor haar installatie Archief Stadhuis Heerlen.

Ze werkte in opdracht van Stichting CityLiv, die kunstenaars uitdaagt tot hergebruik. Haar pilaren lijken wel van marmer, maar dichtbij herken je het bouwmateriaal. Met hun zwenkende contouren spiegelen de zuilen het interieur van het raadhuis, in een mix van kunst en architectuur.

 

Circus Engelbregt, BuitensteBinnenTuin, Viecuri Medisch Centrum, Venlo

5. Martijn Engelbregt

Inspelen op de seizoenen
Opdrachtgever: Viecuri Medisch Centrum, Venlo

Natuur en kunst versterken elkaar in de BuitensteBinnenTuin van Oncologiecentrum VieCurie Medisch Centrum in Venlo. Een wandelpad, steenrivier en vogelkijkhoek rond een tuinhuisje vormen een ‘verlengstuk van de wachtruimte’, zegt chirurg-oncoloog en bedenker Paul Nijhuis.

Passend bij de seizoenen gebeurt er vaak iets nieuws. Kunstenaar Martijn Engelbregt, alias Circus Engelbregt, verleidt patiënten tot een verkenning van de tuin: natuur en kunst in één groen toevluchtsoord.

 

Publieke kunst Van ons allemaal, voor ons allemaal
Het Mondriaan Fonds is hét publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Op onze website staat onder het kopje Opdrachten een platform vol informatie, voorbeelden en tips.

Zelf een opdracht geven? Kijk verder op: www.mondriaanfonds.nl