Lancering radicaal duurzaam woonconcept

| Door IVVD

KraaijvangerArchitectsclose_400x250Kraaijvanger Architect lanceert op de vastgoedbeurs Provada de concepttoren 360°, een duurzame woontoren waarmee Kraaijvanger laat zien dat het nu al mogelijk is om aan een duurzame, circulaire toekomst te bouwen. De toren combineert cradle-to-cradle-bouwen met een luxe en gezonde leefomgeving voor bewoners, in het hart van de stad.

Circulaire economie
Over de volle hoogte van de toren is een vertical-farm geïntegreerd die meer dan genoeg voedsel produceert voor de bewoners en de stadslucht zuivert. Met 90% C2C-gecertificeerde, en dus gezonde, materialen zoeken we de grens op van wat nu technisch haalbaar is. De plannen gaan uit van de renovatie en hergebruik van een bestaand ontwerp van Kraaijvanger: de Rotterdam Building zal na een transformatie de plint van de 360° zijn, volledige sloop wordt zo voorkomen.

Kleinschalig wonen
360° bestaat uit acht segmenten van maximaal 32 appartementen. Acht buurten waar de mensen elkaar kennen en waar ze faciliteiten delen. Iedere buurt heeft een gemeenschappelijke verdieping met buitenruimte die in onderling overleg ingericht kan worden. De minimale maat van 60m² per appartement is relatief klein maar daar staat per appartement 30m² aan gemeenschappelijke faciliteiten tegenover, 7680m² in totaal. Naast de gedeelde ruimtes per buurt delen alle bewoners van 360° de luxe faciliteiten op het dak en in de onderste vier lagen, zoals een zwembad, sportruimte, werkplaats, kantoor, vergaderruimtes, hotelkamers, sauna, meditatieruimte, deelauto’s en -fietsen.

Haalbaar
Hoewel het hier om een concept gaat zou de 360° vandaag nog gebouwd kunnen worden. 90% van de benodigde materialen zijn beschikbaar met een C2C-certificaat en zelf vertical farming is een bewezen techniek. De energiehuishouding en luchtbehandeling zonder mechanische ventilatie is doorgerekend door Royal Hasskoning DHV. Vorig jaar leverde Kraaijvanger in Venlo het duurzaamste stadskantoor van Nederland en misschien wel de wereld op, vandaag kijken we vooruit hoe het nog weer beter kan.