Lange West eerste duurzame ‘nom’ flat in Drachten

| Door IVVD

Accolade is gestart met de verduurzaming van het appartementencomplex Lange West 70 t/m 92 in Drachten. Het wordt de eerste flat die ze helemaal ‘NOM’ maken. Op het dak en aan de straatkant van de flat komen zonnepanelen. Rond de zomer is het appartementengebouw klaar.

Duurzaam
Dienke Slatman: ‘Wij hebben duurzaamheid omarmd. Eén van onze doelstellingen is, dat al onze 16.000 woningen in 2020 gemiddeld energielabel B hebben. Op verschillende manieren maken we woningen duurzaam en energiezuinig. Wij maakten al vele woningen NOM. Dat we dat nu ook bij een flatgebouw doen is uniek.’

Voor en na de verduurzaming

lange-west-algemeen-met-plaatsnaambord-kleiner-2Energiezuinig
Aannemer Jorritsma Bouw gaat de flat maximaal isoleren vanaf de buitenkant. Ze brengen een isolatiepakket aan. De balkons worden voorzien van afsluitbare ramen. De beglazing vervangen ze voor driedubbel glas. Verder wordt de gasaansluiting verwijderd. De bestaande Cv-ketel maakt plaats voor een lucht-water-warmtepomp. De woningen worden all-electric. Dit betekent dat de bewoners straks ook koken op een elektrische kookplaat.
lange-west-energieneutraal
Lagere maandlasten
Ondanks dat de huur per maand omhoog gaat, zullen de bewoners van de twaalf appartementen besparen op hun maandlasten. Dit komt omdat ze bij normaal energieverbruik géén energierekening meer ontvangen. Per saldo gaan de maandlasten daarom omlaag. De woningen krijgen een slimme meter. Zo is het energieverbruik goed te monitoren. Ook krijgen de bewoners informatie over het omgaan met energie. Zo kregen ze al uitleg over koken op inductie.