Wim Fieggen, directeur IVVD – Bijna elk verhaal over CO2-reductie en/of duurzaamheid start met ontwikkelingen in klimaatverandering. Je zou zeggen dat wij nu wel weten wat er hand is, maar is dat ook echt zo? Toen ik onlangs met Bernice Notenboom sprak over haar ervaringen in het Noordpoolgebied, bekroop mij het gevoel dat we wellicht al te laat zijn met ingrijpen. Dat gevoel werd versterkt door het recente rapport van de Verenigde Naties, dat waarschuwt dat de wereld nu op koers ligt voor een opwarming van 3 graden in het jaar 2100 met alle desastreuze gevolgen van dien.
Bijna elk verhaal over CO2-reductie en/of duurzaamheid start met ontwikkelingen in klimaatverandering. Je zou zeggen dat wij nu wel weten wat er hand is, maar is dat ook echt zo? Toen ik onlangs met Bernice Notenboom sprak over haar ervaringen in het Noordpoolgebied, bekroop mij het gevoel dat we wellicht al te laat zijn met ingrijpen. Dat gevoel werd versterkt door het recente rapport van de Verenigde Naties, dat waarschuwt dat de wereld nu op koers ligt voor een opwarming van 3 graden in het jaar 2100 met alle desastreuze gevolgen van dien.
Wij lopen dus achter de feiten aan. Er moet een grote sprong voorwaarts gemaakt worden om voor de feiten uit te lopen en niet telkens ingehaald te worden door berichten dat het alleen maar slechter gaat in plaats van beter. Hoe motiverend zal het zijn als de berichten omtrent klimaatverandering ook daadwerkelijk beter worden. Om dit bereiken is het enige antwoord dat wij de lat hoger leggen en meteen voor niet minder dan CO2-neutrale oplossingen moeten gaan.
GELD VOOR CO2-REDUCTIE
Om dit doel te bereiken is creativiteit nodig, vooral door breder naar vastgoed te kijken. Algemeen is bekend dat gezonde gebouwen goed zijn voor de mens. Dat is sociaal wenselijk en bespaart flink op de loonkosten door hogere productiviteit en lager ziekteverzuim. Die besparingen kunnen fors oplopen en weer ingezet voor CO2-reductie. Bestaande gebouwen bevatten veel materialen die hergebruikt kunnen worden. Recent is met de materialen van een gebouw van Rijkswaterstaat in Terneuzen door Emergis een kinder- en jeugdkliniek in Kloetinge gerealiseerd. Sloop van gebouwen levert zo geld op en is positief voor de bouwbudgetten en dus voor de mogelijkheden voor verdere CO2-reductie. In de onderbouwing van het bouwbudget van het stadskantoor in Venlo werden, naast imago en hogere restwaarde (circulair gebouw), lagere exploitatielasten, productiviteitswinst en lager ziekteverzuim de basis om een hoger bouwbudget beschikbaar te stellen. De hoge lat kon zo bereikt worden.
OOG VOOR INNOVATIES
Recent braken een aantal belangrijke innovaties met zonnepanelen door. Het Nederlandse ZEP maakt als eerste zonnedakpannen van keramisch materiaal, waardoor het esthetisch karakter van monumenten of beeldbepalende panden niet wordt aangetast. Het wederom Nederlandse Suncycle heeft de zonnecel een nieuw ontwerp meegegeven en kan er naast elektriciteitsopwekking ook mee koelen en verwarmen.
PORTEFEUILLEAANPAK WERKT
Om echt meters te maken met CO2-reductie werkt een portefeuillematige aanpak het beste. Door de CO2-reductieopgave in een grotere, bredere context te plaatsen, kom je los van de mogelijkheden en onmogelijkheden van het individuele vastgoed. Juist de combinatie van gebouwen maakt meer mogelijk. De unieke kenmerken van alle gebouwen in de portefeuille vullen elkaar aan. Het ene gebouw zal meer mogelijk¬heden hebben tot het plaatsen van zonnepanelen, terwijl in het andere gebouw juist meters gemaakt kunnen worden met het besparen van energie. Er is veel mogelijk en vaak meer dan in eerste instantie wordt gedacht. Een portefeuilleaanpak geeft ook schaalvoordelen.