Leerlingen checken energieverbruik en duurzaamheid op basisscholen

| Door IVVD

Fotograaf Michiel Wasmus_ BS Klimboom Best_ leerlingen met student-400x250Bij 25 basisscholen in Brabant en Limburg komt deze week een energie-inspecteur van de omgevingsdienst langs. Een gratis energieadvies wordt gecombineerd met een scholingsproject voor 125 eerstejaars hbo-studenten én een lesprogramma voor leerlingen uit groep 7 en 8. Leerlingen lichten, onder begeleiding van een energie-inspecteur en studenten, hun school door op duurzaamheid en het gebruik van energie.

Energieles op basisschool de Klimboom met studenten en wethouder Van de Loo (foto: Michiel Wasmus)
Energieles en speurtocht op basisschool de Klimboom met studenten en wethouder Van de Loo (foto’s: Michiel Wasmus)

De leerlingen van groep 8 van basisschool De Klimboom uit Best kregen vandaag les van studenten van de opleiding Built Environment van Zuyd Hogeschool over CO2-uitstoot, klimaatverandering en tips hoe ze zelf energie kunnen besparen. Gevolgd door een speurtocht door de school waarbij ze met hulp van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), de studenten én een checklist hun school op duurzaamheid en energie beoordeelden. Met als doel een gezond binnenklimaat voor de school én besparing op de energiekosten. Wethouder Peet van de Loo (Duurzaamheid- en Milieubeleid) van de gemeente Best was hierbij aanwezig: “Top hoe leerlingen van basisschool de Klimboom met studenten van Hogeschool Zuyd een energiescan op school hebben gehouden. Zo ontdekken ze met elkaar hoe ze energie kunnen besparen of duurzaam kunnen opwekken. Een mooi initiatief dat een duurzaam bloemetje verdient!”

Eenvoudig veel energie besparen
Enkele weken na dit bezoek ontvangt de school het energierapport. Beter inregelen van installaties, smartboards en computers uitzetten als ze niet worden gebruikt, kan de school al veel euro’s besparen. Daarnaast voldoet in 70 tot 80 procent van de scholen de kwaliteit van de binnenlucht niet aan de minimum eisen. Dat kan beter en voor veel scholen is het zelfs verplicht om energiemaatregelen te treffen die zich in minder dan vijf jaar terugverdienen.
Overigens hebben in 2017 energie-inspecteurs van de RUDZL en RUDLN alle 80 VO scholen in Limburg al bezocht in het kader van de Wet Milieubeheer.

Extra capaciteit voor handhaving energiebesparing (school)gebouwen
In 2017 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bij alle 29 omgevingsdiensten in Nederland extra capaciteit ingezet voor handhaving van energiebesparing in (school)gebouwen. Dit is een van de acties uit het Nationaal Energieakkoord. Omgevingsdienst NL voert dit (pilot)project uit als branche aanpak scholen samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), drie regionale uitvoeringsdiensten (RUDZL, RUDLN, ODZOB) en Zuyd Hogeschool in Heerlen.

RVO.nl voert dit project uit vanuit de Green Deal Scholen. Meer informatie: www.rvo.nl/frissescholen en www.greendealscholen.nl.