Leiden investeert 60 miljoen in duurzame sportcomplexen

| Door Odette Koldewey

Leiden gaat 60 miljoen euro investeren in de bouw van twee grote duurzame sportcomplexen. Het betreft een combibad met ijsbaan en een indoorsportcentrum met een breedtesporthal en topsporthal. Beiden betreffen hoogwaardige sportaccommodaties die de topsport maar vooral ook de breedtesport in Leiden een enorme impuls gaan geven.

Beide indoorsportcomplexen worden duurzaam en zo klimaatneutraal mogelijk gebouwd. Het complex waarin het combibad en de ijshal komen, krijgt zonnepanelen op het dak. De restwarmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan wordt bovendien gebruikt om het binnenzwembad te verwarmen. Het naastgelegen buitenbad De Vliet wordt komende winter gerenoveerd. Na voltooiing van het nieuwe binnenbad en de ijshal wordt dit buitenbad ook van het gas afgehaald en verwarmd met de warmtepompen van de ijshal.

Dubbele ijsvloer
Uniek aan de ijshal is de dubbele ijsvloer waarin de langeafstand-schaatsbaan in een ring boven de twee andere ijsvloeren zweeft. Langeafstandsschaatsers kunnen zodoende hun rondjes rijden terwijl beneden de ijshockeyers, shorttrackers en kunstrijders hun kunsten verrichten. Omdat het midden van de ijshal open is, blijft er altijd goed zicht tussen beide ijsvloeren.

Indoorsportcentrum
Het indoorsportcentrum bestaat uit gestapelde sporthallen. Op de begane grond komt een breedtesporthal met kleedruimtes, horeca en fysiotherapie. Daarbovenop komt een topsporthal voor onder andere profbasketbalploeg ZZ Leiden, en daar weer bovenop komt een vipruimte en andere bezoekersfaciliteiten. Ook bij dit complex is er veel aandacht voor duurzaamheid. Zo wordt het gebouw grotendeels opgetrokken uit kruislings gelamineerd hout, in plaats van betonblokken en uiteraard komen er ook op dit dak pv-zonnepanelen en een lucht-warmtepomp te liggen. Het complex produceert daardoor meer energie dan het gebruikt.

Gestapelde functies
Doordat verschillende functies in het indoorsportcomplex gestapeld worden gebouwd, wordt het terrein ter grootte van één voetbalveld optimaal benut. Overdag wordt dit sportcentrum voornamelijk gebruikt door onderwijsinstellingen in de buurt. Buiten de schooltijden speelt onder andere ZZ Leiden er zijn basketbalwedstrijden en kan de breedtesport er terecht.
Beide sportcomplexen, die in het najaar van 2022 moeten worden opgeleverd, liggen aan de Churchilllaan. Hiermee wordt deze laan een echte sportboulevard voor Leidenaren. Met de investering van 60 miljoen euro behoort Leiden tot de Nederlandse top wat betreft investeringen in sportaccommodaties.