Mbo-instellingen gebruiken hennep voor bouw tiny houses in Roemenië

| Door IVVD

Noorderpoort, Alfa-college en Terra MBO gaan Tiny Houses bouwen in Roemenië. Hiermee wordt een vervolg gegeven aan het succesvolle project Huiswerkverblijf Roemenië.

Hempflax heeft een grote fabriek in Roemenië. (© Noorderpoort)

Project Huiswerkverblijf Roemenië
Sinds 2014 hebben studenten van Noorderpoort in samenwerking met het Alfa-college en Terra MBO gewerkt aan het realiseren van een huiswerkverblijf in het Roemeense dorpje Tichendael. In 2018 is de bouw officieel afgerond. Het huiswerkverblijf is niet alleen een samenwerking geweest tussen de drie mbo-instellingen, ook is het tot stand gekomen in samenwerking met onder andere Stichting Actie Roemenië en Stichting Lamp. De samenwerking die dankzij dit project tot stand is gekomen gooide hoge ogen bij het Europese subsidieprogramma Erasmus+ en werd door hen gezien als een uitstekend project waarbij mooie resultaten gehaald worden. Het project Huiswerkverblijf Roemenië is door het subsidieprogramma in 2015 beoordeeld met een ‘very good’.

Duurzame bouw Tiny Houses
De Tiny Houses gaan ook gebouwd worden in het Roemeense dorpje Tichendeal. Voor de studenten die deelnemen aan het project, ligt de focus voornamelijk op duurzaam bouwen. Als duurzaam materiaal wordt voor hennep gekozen, een relatief onbekend middel, maar als bouwwijze al gerealiseerd in onder andere Roemenië zelf. Er wordt hierbij samengewerkt met de firma Hempflax uit Oude Pekela. Dit bedrijf heeft een grote fabriek in Roemenië staan waar bouwmaterialen van hennep worden geproduceerd. Het eindproduct wordt uiteindelijk door IsoHemp, een Belgisch bedrijf geleverd. Tijdens de werkzaamheden aan de Tiny Houses, kunnen de studenten hun proeve van bekwaamheid halen. De initiatiefnemers van Noorderpoort willen al in 2020 starten met dit nieuwe project.