Het meest energieopwekkende ouderenzorggebouw staat in Stiens

| Door IVVD

Petterhústerstate in Stiens is meest energieopwekkende ouderenzorggebouw van Nederland.
In december vorig jaar werd de winnaar bekend van de verkiezing ‘Meest energieopwekkende ouderenzorggebouw van Nederland’. Ruim 1300 mensen brachten hun stem uit en een jury van experts bezocht de gebouwen. Uit vier finalisten koos zowel de jury als het publiek het kleinschalige wooncomplex Petterhústerstate in het Friese Stiens als winnaar.

Huiselijk, rustig en in het groen
petterhusterstatePetterhústerstate, een woonzorgvoorziening van zorginstellingen Palet en Talant, bestaat uit vier woongroepen voor elk 6 à 7 mensen. Zij hebben ieder een kamer met eigen badkamer die met de eigen vertrouwde spullen mogen worden ingericht. Het complex heeft geen lange gangen; elke kamer komt direct uit op de gezamenlijke woonkamer. Alle woningen zijn op de begane grond. Er is veel lichtinval en bewoners kunnen zelfstandig naar buiten om een wandeling te maken. In de grote tuin is van alles te zien en te doen: van tuinieren in de kruidentuin tot bewegen op de speciale toestellen.

Door de ligging in het dorp kunnen mantelzorgers makkelijk langskomen en hoeven bewoners hun sociale contacten en bijvoorbeeld kerkdiensten niet te missen. Het samenspel van elementen die een omgeving leefbaar maken – groen, daglicht, een goed binnenklimaat, gastvrij personeel, een rustig interieur – zorgt ervoor dat bewoners zich prettig voelen en nauwelijks kalmeringsmedicatie nodig hebben.

Het gebouw van KAW uit 2010 is niet alleen prachtig qua architectuur maar ook erg duurzaam – heel vooruitstrevend voor een zorggebouw uit die tijd. Het beschikt over warmte-koude-opslag in de bodem, een sedumdak voor natuurlijke isolatie en het is niet aangesloten op het gasnet. Sotthewes: “Petterhústerstate is helemaal vanuit de mens bedacht. Het is een fantastische woonomgeving voor ouderen met dementie die tot in de puntjes is doordacht. De zorgvisie is: we doen alles zo veel mogelijk net als thuis. Zo zijn er geen groene, lichtgevende bordjes om de nooduitgangen aan te geven – die heb je thuis ook niet. Ze gaan dus wel eens tegen de regels van de overkoepelende zorginstelling in. Maar Petterhústerstate is geen instelling. Het is een huis. Dat is het grote verschil.”

Bron: De Nieuwe Draai