Met leasewoningen de voorraad betaalbare huurwoningen uitbreiden

| Door Odette Koldewey

Met sociale leasewoningen de circulaire economie een zetje geven. De leasewoningen moeten de circulaire economie aanzwengelen en het tekort aan betaalbare woningen verminderen.

Samen met Wocozon lanceert de bouwgroep Dijkstra Draisma het woonconcept Buurblok: wonen als dienst.

Het nieuwe woonconcept Buurblok van Dijkstra Draisma, zonnepanelenspecialist Wocozon en woningcorporaties WoonFriesland is uniek voor Nederland. Buurblok betreft een totaalconcept waarmee wonen als een dienst wordt aangeboden.

Alles in een
In het circulair leaseconcept zijn wonen, energie, onderhoud en vervoer voor de bewoners gebundeld. Hiermee wordt nieuwbouw volgens de initiatiefnemers toegankelijk, beheersbaar en betaalbaar. Het is daarmee een mooie oplossing voor het toenemende woningtekort.

Met Buurblok willen de drie initiatiefnemers corporaties stimuleren om het voortouw te nemen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland is de eerste corporatie die deze dienst in de praktijk brengt in Leeuwarden.

Corporatie aan de knoppen
Dijkstra Draisma en Wocozon bieden bij het nieuwe concept een energiezuinige woning en een duurzaam energieplan in één totaalaanbod. De woningcorporatie zit zelf verder aan de knoppen. Zij bepalen de aantallen, het uiterlijk en de plattegronden van de seriematige woningen.

De woningcorporaties leasen na de bouw niet enkel de huizen, maar een compleet pakket inclusief een energieplan, het onderhoud en vervoer, bijvoorbeeld met elektrische deelauto’s, scooters of (bak)fietsen voor de huurders. De grondstoffen voor de woningen blijven in eigendom van de bouwer.

Remontabele woningen
De eerste tien Buurblok-woningen voor corporatie WoonFriesland worden dit jaar in de wijk Techum in Leeuwarden geplaatst. Het gaat om remontabele woningen van het droogstapelconcept van Dijkstra Draisma. WoonFriesland least de woningen in eerste instantie voor tien jaar.

Met de leasewoningen moet het voor corporaties in het hele land financieel haalbaar worden om hun voorraad betaalbare woningen uit te breiden, zonder dat dat gepaard gaat met grote investeringen aan de voorkant. De sociale huisvesters betalen immers elke maand een leasebedrag.

Financiële middelen vrijhouden
Annemarieke Voortman van WoonFriesland is blij met het nieuwe woonconcept. ‘Het voordeel van leasen is dat we als woningcorporatie onze financiële middelen vrijhouden om te investeren in het verbeteren en verduurzamen van onze eigen woningen.’

Een tweede reden om voor dit concept te kiezen is voor WoonFriesland dat het goed bij past bij hun sociale missie. ‘Onze huurders hebben vaak een smallere portemonnee. Op deze manier kunnen zij ook over moderne vervoersmiddelen beschikken, zodat ze uitstekend mobiel zijn.’

De eerste tien Buurblok-woningen in Leeuwarden betreft voor Dijkstra Draisma een pilotproject. Maar de bouwer en hun partners hebben ervoor gezorgd dat ze dit concept eenvoudig kunnen opschalen.