Miljoeneninvesteringen gemeente Horst aan de Maas

| Door IVVD

De gemeente Horst aan de Maas wil 18 miljoen euro investeren in Afslag10 in de komende zes jaar. Dat blijkt uit het financieel begrotingsvoorstel dat de gemeente aan de raad heeft voorgelegd. In totaal wordt er 57 miljoen euro geïnvesteerd in periode van 2019 tot 2026.

In totaal gaat negen miljoen naar een nieuw zwembad in Afslag10. Dat er een nieuw zwembad komt, is nog niet zeker. De plannen staan in het coalitieakkoord, maar moeten nog goedgekeurd worden door de raad. Het bedrag voor het zwembad is een gereserveerde geldsom dat de gemeente uit eigen kas wil uitgeven. “We proberen zoveel mogelijk subsidiepotjes aan te vragen voor het zwembad”, vertelt wethouder Kuijpers. “Als dat ons lukt, zullen de subsidies extraatjes zijn bovenop de 9 miljoen.”

5 miljoen euro gaat naar een nieuwe sporthal in Afslag10 in plaats van de Berkel in Horst. “Afslag10 wordt een mooi gebied waar we heel veel kunnen ontwikkelen als gemeente”, zegt Kuijpers. “Het is belangrijk dat we een doorontwikkeling maken van het zuidelijke gedeelte van het centrum in Horst. Het moet een doorlopend centrum worden met als publiekstrekkers het nieuwe Gasthoês, een nieuw zwembad en een sporthal.”

De 57 miljoen euro, die in een grote hoeveelheid aan projecten in 2019 tot en met 2026 wordt besteed, is een extra investering. “Het is uiteindelijk maar 2 á 3 procent van onze begroting ”, legt de wethouder uit. “Het andere overgrote gedeelte zijn de jaarlijkse uitgaven die we normaal altijd hebben.” Er wordt 1 miljoen euro geïnvesteerd in duurzaamheid. “Hiervan gaan we geen tastbare machines, zonnepanelen of andere apparaten betalen”, legt Kuijpers uit. “Dit geld is puur gereserveerd om een goed lopend plan te maken zodat we in de toekomst energieneutraal kunnen zijn. Dit kost natuurlijk in een keer veel geld, maar op de lange termijn zullen we hier profijt van hebben.”

De gemeente investeert jaarlijks 300.000 euro in toerisme. “Dit houdt bijvoorbeeld in dat we fietspaden gaan verbeteren en aanmaken en meer camperparkeerplaatsen aanmaken”, zegt Kuijpers. “Dit alles natuurlijk in goed overleg met de ondernemers. Mocht dit niet lukken, dan kan het zijn dat we gaan sleutelen aan de toeristenbelasting. Maar dat is het laatste wat we willen.”

Het zijn ambitieuze plannen van gemeente Horst aan de Maas. “Niets staat vast”, stelt Kuijpers. “Het is een toekomstplan dat veel geld kost en dingen kunnen altijd veranderen, positief en negatief. De komende acht jaar gaan we ons in ieder geval bezighouden met deze grote projecten.”

Bron: Hallo Horst aan de Maas