Mitros wil 126 woningen in Lunetten hybride maken

| Door IVVD

mitros-modelwoning-400x250Mitros wil in samenwerking met Eneco en Wocozon 126 sociale huurwoningen in Lunetten hybride maken. Huurders die op dit moment in een woning met cv-ketel en mechanisch ventilatiesysteem wonen, kunnen kiezen voor een pakket met 8 zonnepanelen, warmtepomp én slimme thermostaat.

De huidige cv-ketel blijft in de woning aanwezig maar een deel van het ventilatiesysteem wordt vervangen door een ventilatie-warmtepomp. Deze warmtepomp van Eneco haalt warmte uit de ventilatielucht en geeft deze rechtstreeks af aan het cv-systeem, zodat de gasketel niet of minder hard hoeft te werken om de woning te verwarmen. Zo worden de woningen hybride gemaakt. Alle huurders hebben recent een persoonlijk aanbod gekregen, dat tijdens een bewonersavond op dinsdag 25 september nader werd toegelicht. Als ze instemmen met het aanbod, dan wordt hun woning in de eerste helft van 2019 aangepakt. Het doel van het project is om huurders te laten besparen op hun energierekening en bij te dragen aan een beter milieu.

Tijdens de bewonersavond op 25 september bleek dat huurders enthousiast zijn over het project. De bijeenkomst vond plaats in een speciaal voor het project gemaakte modelwoning, waarin alle genoemde maatregelen zichtbaar zijn. Naast een lagere energierekening, vinden huurders het belangrijk om een bijdrage aan het milieu te leveren, zo bleek uit het gesprek met het projectteam. De aanwezige huurders waren positief verrast door de relatief stille warmtepomp en het feit dat ze met deze warmtepomp tot de helft op hun gasverbruik voor verwarming kunnen besparen. Alle stroom die de ventilatie-warmtepomp nodig heeft, wordt door een deel van de zonnepanelen opgewekt. Dankzij de slimme thermostaat, die precies weet hoe hij de warmtepomp en cv-ketel moet aansturen om het beste rendement te behalen, hebben de huurders bovendien direct inzicht in het verbruik en hun opbrengsten.

Directeur Toon Corver is blij dat Mitros haar huurders dit aanbod kan doen: “Eneco biedt de warmtepomp en slimme thermostaat al langere tijd aan op de consumentenmarkt. Dat wilden wij ook graag voor onze huurders. In combinatie met de zonnepanelen van Wocozon kunnen we nu een goed voorstel doen, waarmee we de woningen van onze huurders in Lunetten willen klaarmaken voor een duurzame toekomst.”

Over het aanbod
Bij akkoord van de huurder, worden zowel de zonnepanelen, warmtepomp als slimme thermostaat kosteloos geïnstalleerd. Huurders betalen daarna maandelijks € 2,-* per zonnepaneel aan Mitros via de servicekosten en kunnen zelf online zien hoeveel stroom hun installatie opwekt. Elk zonnepaneel levert naar verwachting ongeveer € 4,- per maand aan elektriciteit op. Met de warmtepomp kan tot de helft op het gasverbruik voor verwarming bespaard worden.

* aanbod anno 2018