Monumentaal klooster wordt onderwijscomplex

| Door IVVD

deerns-onderwijscomplex_NHTV_Breda-400x250In september 2018 moet het klaar zijn: de renovatie van het monumentale klooster op de nieuwe NHTV campus in Breda. Het klooster is onderdeel van de nieuwe NHTV campus dat straks 7.500 studenten samen brengt op een centrale locatie in Breda.

NHTV internationaal hoger onderwijs Breda werkt aan de ontwikkeling van een optimale, kwalitatief, hoogwaardige en actuele leer- en werkomgeving in de vorm van een campus in Breda. Op dit moment is NHTV met vier locaties verspreid over de stad. NHTV wil het imago als topinstituut in kennisontwikkeling en hoger onderwijs nationaal en internationaal verder versterken door alle locaties samen te brengen op de NHTV campus.

De campus wordt gerealiseerd rondom het huidige hoofdgebouw aan de Mgr. Hopmansstraat in Breda. Begin mei ontving de NHTV de sleutel van het naastgelegen klooster dat wordt getransformeerd tot onderwijscomplex. Met de aankoop van het klooster realiseert de NHTV een totale campus voor 7.500 studenten.

Van klooster naar onderwijscomplex
Het kloostergebouw van ruim 12.000m2 ligt naast het huidige hoofdgebouw. In mei van dit jaar startte de transformatie van het uit 1951 stammende gebouw. In het gebouw komen o.a. onderwijsruimten, een mediatheek, een restaurant en de service desk. De voormalige kapel wordt getransformeerd tot auditorium. De twee binnentuinen van het klooster worden omgevormd tot atria. Op de daken van deze atria worden PV-zonnepanelen aangebracht. In het hele gebouw wordt er gebruik gemaakt van LED-verlichting. In de lokalen is de luchtregeling CO2-gestuurd, wat zorgt voor extra comfort.

Deerns is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp van alle werktuigbouwkundige, regeltechnische, transport- en elektrotechnische installaties. Naast het technisch ontwerp is Deerns ook betrokken bij het lichtontwerp voor de onderwijsruimten. Vanaf collegejaar 2018-2019 hebben de academies Hotel, Facility en Toerisme hun onderkomen in het klooster.

Koppeling met het bedrijfsleven
Het klooster is niet het enige gebouw dat verbouwd wordt. Na de transformatie van het klooster worden ook de twee huidige NHTV-gebouwen (gebouw N en H) aan de Mgr. Hopmanstraat verbouwd. Daar komen onder andere ruimtes om het bedrijfsleven te ontmoeten, een ondernemersplein, een sportbar en terras.

Het terrein van de campus moet groen en open worden én toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Ook wordt er veel ruimte geïnvesteerd in sport en recreatie. Zo komt er een hardloopparcours, sportveld, sportzaal en buitenterras. De aanpassingen aan het terrein van de campus en de verbouwing van de twee huidige NHTV-gebouwen, zijn naar verwachting in 2020 klaar.

Deerns is, samen met Inbo, Culd, Pieters en DGMR verantwoordelijk voor de bruisende kennis- en onderwijscampus voor de NHTV.