Nationale Trendradar Corporatievastgoed – Meer betaalbare middenhuur

| Door IVVD

Vandaag presenteert IVVD op de Woningcorporatie Dag 2019 de Nationale Trendradar Corporatievastgoed editie 2019. Deze trendradar is gemaakt vanuit het perspectief van het maatschappelijk dividend dat een woningcorporatie haar huurders, maar ook de maatschappij in brede zin levert. Op basis van 9 interviews met verschillende personen uit de corporatiesector en een online onderzoek onder 2000 personen uit diezelfde sector zijn 18 trends benoemd.

Hoewel er geen rangschikking plaatsvindt van de trends zijn er toch trends die meteen aansluiten op de actualiteit van dit moment, zoals het gebrek aan huurwoningen in het middensegment van de huurwoningmarkt. Woningcorporaties vinden dat er meer betaalbare huurwoningen in het segment van 700 tot 1000 euro huur per maand moeten komen. Een grote groep verdient te veel voor sociale huur en te weinig voor een koopwoning. Betaalbare vrije sector huurwoningen zijn er voor deze groep niet of nauwelijks. Uit ons online onderzoek komt naar voren dat 45% van de respondenten vinden dat woningcorporaties dit segment sowieso moeten oppakken. Nog weer eens 45% vindt dat woningcorporaties dat alleen moeten doen daar waar de belegger het laat liggen.

Een trend die aansluit op meer betaalbare middenhuur, is die van “mix, menging en variatie”. Een te hoge concentratie aan sociale huurwoningen geeft met de huidige instroom van huurders een te hoog risico op verloedering. Meer middenhuur in deze wijken vormt een deel van de oplossing.

Alle achttien trends zijn te lezen in het rapport Nationale Trendradar Corporatie 2019 en worden vandaag besproken op de Woningcorporatie Dag die elk jaar door IVVD op Nyenrode Business Universiteit wordt georganiseerd.

Download de Nationale Trendradar Corporatievastgoed 2019