Nationale Trendradar Zorgvastgoed – Schakelen op zorg en zorgvastgoed

| Door IVVD

Vandaag presenteert IVVD op de Zorgvastgoed Dag 2019 de Nationale Trendradar Zorgvastgoed editie 2019. Deze trendradar is gemaakt vanuit het perspectief van de veranderingen in zorg en de zorgvastgoedmarkt. Op basis van 8 interviews met verschillende personen betrokken bij de zorg en het zorgvastgoed en een online onderzoek onder 2000 personen uit de zorgsector zelf zijn 18 trends benoemd.

Op basis van de gevonden trends komt er sterk het beeld naar voren dat er een forse bestuurlijk uitdaging ligt om zowel te schakelen op de snelle veranderingen in de zorg als in het zorgvastgoed.

In de zorgmarkt komen verschillende organisatorische modellen naar voren als antwoord op de veranderingen, zoals ketenintegratie, consolidatie, creatie van een kennisnetwerk en partnering. Het antwoord op de veranderingen zullen voor de cure en de care verschillen, maar de overall trend is gericht op versterking van de marktpositie en een efficiëntere bedrijfsvoering.

De zorgvastgoedmarkt maakt een snelle ontwikkeling door in zowel prijzen als volume. Er is veel, deels internationale, vraag vanuit institutionele beleggers naar zorgvastgoed. Voor zorginstellingen is er nu een duidelijk alternatief, zelf het zorgvastgoed aanhouden of het zorgvastgoed deels of geheel verkopen en terug huren. Ook samenwerking met beleggers op het gebied van zorgvastgoed staat nu op de radar. Financieel zorgt onder andere de energietransitie voor een forse uitdaging.

Alle achttien trends zijn te lezen in het rapport Nationale Trendradar Zorgvastgoed 2019 en worden vandaag besproken op de Zorgvastgoed Dag die elk jaar door IVVD op Nyenrode Business Universiteit wordt georganiseerd.

Download de Nationale Trendradar Zorgvastgoed 2019