Circulair biobased bouwen met hout is vandaag de dag al heel goed mogelijk. Dat bewijst The Natural Pavilion op de Floriade 2022 in Almere. Het is van 14 april t/m 9 oktober te bezichtigen.
The Natural Pavilion is een van de blikvangers op de Floriade in Almere. Het paviljoen, gerealiseerd door een consortium van de Noordereng Groep, is een bijna 100% biobased, circulair inspiratiepaviljoen dat volledig demontabel is. Het paviljoen inspireert bezoekers hoe we als samenleving natuurinclusief kunnen wonen, leven en werken en sluit daarmee naadloos aan op het Floriade-thema: ‘Growing Green Cities’.
Transitie
Het paviljoen, onderdeel van het Dutch Innovation Experience, toont volgens transitiestrateeg Atto Harsta een praktisch en bouwbaar antwoord op de enorme uitdagingen waar de bouwsector momenteel voor staat: de woningbouwopgave, de energietransitie, verlaging van de CO2 en het terugdringen van de stikstofuitstoot. ‘We staan aan de vooravond van een transitie naar een wereld waarin boeren, bouwers en burgers op een nieuwe manier met elkaar verbonden worden’, stelt Harsta. ‘Een wereld waarin steeds vaker verbindingen worden gelegd tussen de bouw en de natuur. Want alleen in samenwerking mét de natuur kunnen we de grote uitdagingen van deze tijd oplossen.’
Groene oplossingen
Volgens Harsta is The Natural Pavilion een prachtige showcase voor de toekomstige (woning)bouw. ‘Dit bijzondere gebouw laat zien dat op industriële schaal in hoog tempo circulaire, biobased en energieneutrale woningen, scholen en kantoren kunnen worden ontwikkeld met toepassing van allerlei vormen van groen.’ Door deze slimme combinaties met groen staat de gebouwde omgeving straks niet meer op zichzelf, denkt Harsta. ‘De bebouwde omgeving vormt dan een geheel met onze landbouw, akkerbouw en bosbouw. Zo komen we tot prachtige geïntegreerde groene oplossingen die ons niet alleen gezonde woonruimten bieden, maar ons ook voorzien van voedsel en materialen.’
HoutKern Bouwmethode
Bijna alle materialen in The Natural Pavilion zijn groen en organisch. Zo zijn het skelet en de fundering van hout, de puien van kurk of hout en de binnenwanden van riet en paprikastengels. De basis van het gebouw bestaat uit houten frames, verbonden met stalen ankerpunten. Deze, door het consortium ontwikkelde, ‘HoutKern Bouwmethode’ maakt het mogelijk om in korte tijd, op een duurzame manier en met lage emissie, veel nieuwe woningen te bouwen. Harsta: ‘Het paviljoen toont dat je geen jaren nodig hebt om een duurzaam gebouw neer te zetten. De tender werd op 11 mei 2021 uitgezet en het paviljoen is op 31 december opgeleverd. Dat zegt genoeg.’
Parametrisch ontwerpen
Bij de ontwikkeling van het paviljoen werd volop ingezet op parametrisch ontwerpen, een proces waarbij op basis van data of relaties tussen onderdelen een ontwerp kan worden gegenereerd. De computer berekent hierbij aan de hand van verschillende duurzaamheidseisen en materiaalkeuzes de optimale ontwerpopties. Dit leidde volgens Harsta bijvoorbeeld tot de ideale positionering van de gevels en de optimale stand van de houten zonwerende lamellen.
The Natural Pavilion biedt de komende maanden een inspirerende beleving aan naar schatting twee miljoen bezoekers van de Florida. In tien expositieruimten wordt de bezoeker meegenomen in de ontwikkeling van nieuwe biobased materialen van Nederlandse bodem die verwerkt zijn in circulaire bouwmaterialen. Het gebouw laat daarnaast de mogelijkheden zien van het toepassen van groen in de gebouwde woon- en werkomgeving, nieuwe vormen van regenwateropvang, optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, ventilatie en minimaal energiegebruik. Zo beleeft de bezoeker in het paviljoen de ervaring van natuurinclusief bouwen en ervaart hoe het gebouw onderdeel uitmaakt van het lokale ecosysteem.
Circulair en modulair
Na de Floriade wordt het paviljoen gedemonteerd om vervolgens gedurende drie jaar in verschillende Nederlandse natuurgebieden dienst te doen als expositieruimte en filmtheater. Het paviljoen dient daarmee als schoolvoorbeeld voor circulair en modulair bouwen. Na 2025 worden delen van het Rijkspaviljoen gebruikt voor de nieuwbouw van de FlevoCampus, het kennisinstituut dat helpt oplossingen te creëren voor stedelijke voedselvraagstukken.
The Natural pavilion is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties door een consortium onder leiding van de Noordereng Groep. Het consortium bestaat verder uit Heko Spanten, Oosterhoff Group/ABT, DP6 architectuurstudio, Studio Nico Wissing, Hedgehog Company en De Groene Jongens. Het paviljoen is onderdeel van de Dutch Innovation Experience, het Rijksoverheidspaviljoen van de Floriade 2022 in Almere.