Neem een kijkje in het duurzame St Jansdal

| Door Dieuwke van Vuure

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk laat via een digitale rondleiding geïnteresseerden kennismaken met hun duurzaamheidsprojecten.

[Door: Ivo van der Hoeven, redactie IVVD]

Het St Jansdal in Harderwijk laat in een digitale rondleiding zien welke duurzaamheidsmaatregelen ze de afgelopen jaren hebben genomen en waar ze nog mee bezig zijn. De virtuele rondleiding is gemaakt in opdracht van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ). Arend Jan Poelarends, lid Raad van Bestuur en Erika Geelkerken, projectcoördinator Duurzaamheid nemen de bezoekers mee door het ziekenhuis. Zij vertellen tijdens de rondleiding onder andere over de keuzes die worden gemaakt op weg naar een duurzaam gebouw en duurzame organisatie.

Tijdens de virtuele toer door het ziekenhuis krijgen de bezoekers unieke inkijkjes in ruimtes waar je anders niet kunt komen. Zo kun je onder andere rondkijken op het dak, in een patiëntenkamer, in de apotheek, in meerdere technische ruimtes en in het kantoorgedeelte. Bijzonder is ook dat je naar binnen kunt in de CT ruimte en operatiekamer. Bij housekeeping komen bezoekers te weten wat een nocolyse apparaat is en waarom het de beste aanschaf is die ze de afgelopen jaren hebben gedaan. Op het afvalplein worden de verschillende afvalstromen inzichtelijk gemaakt.

360-graden foto’s
Bezoekers van de virtuele rondleiding kunnen door middel van 360-graden foto’s letterlijk rondkijken in alle ruimtes en inzoomen op de verduurzamingsmaatregelen. In de video kunnen ze meer informatie over de betreffende maatregelen opvragen door te klikken op vraagtekens. Onder de video staan bovendien linkjes naar de verschillende afdelingen en gebouwen die digitaal bezocht kunnen worden. Per afdeling of gebouw staan de relevante onderwerpen met linkjes naar meer informatie over het verduurzamingstraject van het ziekenhuis.

De digitale rondleiding in het Sint Jansdal is onderdeel van de Excursies verduurzaamd maatschappelijk vastgoed, een initiatief van het KIP (Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed), waarbij je kunt binnenkijken bij scholen, sportlocaties, monumenten en zorglocaties. Bezoekers van deze virtuele en fysieke rondleidingen krijgen een uitgebreide uitleg over de duurzame maatregelen die zijn genomen in deze gebouwen.

Doe de digitale rondleiding op Kijk!Duurzaam!