Nieuw Amphia door warmte-koudeopslag 80% CO2-reductie

| Door Odette Koldewey

Het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda is één van de meest duurzame ziekenhuizen van ons land en daarmee een voorbeeld voor de branche. Het ziekenhuis gebruikt warmte-koudeopslag waardoor de CO-uitstoot 80% lager ligt dan in het oude pand.

‘Verduurzaming is een uitdaging in onze sector’, stelde Jasper Meijer, bouwdirecteur Nieuw Amphia onlangs in een interview. ‘Vooral als het gaat om energieverbruik. Dat is heel hoog in ziekenhuizen, met name door de grote hoeveelheid apparatuur. Die apparatuur genereert veel warmte, waardoor de behoefte aan koeling ook nog eens heel hoog is.’

De Green Deal
De urgentie van verduurzaming in de zorg is al langer duidelijk: minstens 5 procent van de totale CO2-uitstoot van Nederland wordt veroorzaakt door de zorg. Het Amphia Ziekenhuis committeerde zich daarom samen met andere lokale zorginstellingen in 2015 aan de Green Deal. Samen met de gemeente Breda werden plannen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld door zuinig en slim om te gaan met water, energie, voedsel, afval en medicijnen.

Met name op het gebied van CO2-reductie zet Nieuw Amphia, dat een jaar geleden in gebruik werd genomen, een grote stap vooruit. De focus ligt daarbij op het verduurzamen van de energievoorziening. Het ziekenhuis vult gemiddeld 85 procent van de energiebehoefte in met duurzame energie uit warmte-koudeopslag. De goede thermische schil met dikke wanden en triple glas zorgt dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.
Buizenpost

Ook bij het transportsysteem in het nieuwe ziekenhuis staat duurzaamheid centraal. Dit systeem bestaat uit buizen in het plafond met een lengte van in totaal 4 kilometer. Iedere dag schieten hier zo’n duizend capsules met bloedbuisjes, medicatie en labonderzoek doorheen. In het wisselstation in de kelder komen de capsules samen en wisselen ze waar nodig van buis. Dat gaat allemaal volautomatisch en scheelt een hoop logistiek.

Minder verspilling
Om verspilling tegen te gaan, bevindt de keuken in Nieuw Amphia zich niet meer centraal op één plek. Iedere afdeling heeft een eigen kleine keuken. De patiënten hebben allemaal een tablet waarop eten besteld kan worden. Daardoor zijn patiënten minder gebonden aan vaste tijdstippen. Dat verhoogt het comfort en zorgt voor minder verspilling.

Nieuw Amphia – Breda, Molengracht © Jeroen van Eijndhoven

Het nieuwe ziekenhuis van Amphia is aangesloten op een gebouwbeheerssysteem dat de temperatuur, zonwering en verlichting regelt. Hierdoor gaan op specifieke tijdstippen de zonneschermen open of dicht en daarmee het licht uit of aan. Het ziekenhuis gaat met dit systeem van ’s avonds 100 procent verlichting naar dertig procent, dat scheelt een hoop in het elektriciteitsverbruik.

Energie-Efficiency Richtlijn
Het logistiek centrum in de kelder van het ziekenhuis maakt enkel nog gebruik van elektrisch vervoer en de balie die werkkleding uitgeeft is vervangen door een elektronisch uitgiftepunt. Dat scheelt logistiek. Met al deze grote en kleine maatregelen voldoet het Amphia aan de Europese Energie-Efficiency Richtlijn die tot doel heeft om dit jaar nog 20 procent minder energie te verbruiken in Europa.