AGS Architects uit Amsterdam heeft het ontwerp gemaakt voor een nieuwe sportaccommodatie in Zwolle. Een groen talud verankert het gebouw van de nieuwe WRZV-hallen in zijn omgeving; de schuine lijnen geven een dynamische uitstraling aan het ontwerp.
Het schetsontwerp voor de nieuwbouw is vrijdag 2 november door de Zwolse wethouder René de Heer, voorzitter van het bestuur Stichting Sporthallen WRZV Hans Oosting en Jan Bosch van AGS Architects uit Amsterdam gepresenteerd.
Multifunctioneel
De WRZV-hallen bestaan uit twee sporthallen met diverse ondersteunende faciliteiten. De twee hallen zijn ruimtelijk gekoppeld, zodat er in de basis één multifunctionele ruimte ontstaat en de gebruiksmogelijkheden worden vergroot.
Tribunes langs de sporthallen zijn geschakeld aan de horeca, gesitueerd op de eerste verdieping. Aan de horecaruimte strekt zich buiten een dakterras uit.
Er is veel aandacht voor de toegankelijkheid van het gebouw voor mindervaliden, zowel binnen als om het gebouw. Dat geldt voor de toegankelijkheid voor zowel bezoekers als sporters. De kleedkamers worden gerealiseerd met specifieke faciliteiten voor de mindervalide sporter, aldus architect Bosch.
Schuine lijnen
Het nieuwe sportcomplex verrijst op de hoek van bedrijventerrein Voorsterpoort, naast het Kamperpad. Het gebouw krijgt een opvallende uitstraling met een oriëntatie richting het hart van Zwolle, vertelt Bosch.
Met het oog op het hoger gelegen Kamperpad is een groen talud in het ontwerp opgenomen. Het talud, voorzien van trap- en zitelementen, verankert het gebouw landschappelijk in de omgeving. De schuine lijnen keren op verschillende plaatsen terug in de gevel, wat bijdraagt aan een dynamische uitstraling.
Circulair
Circulariteit is een leidend thema in de keuze van materialen die worden toegepast, stelt Bosch. Voor de sporthallen wordt een houten draagconstructie uit duurzaam beheerde bossen toegepast; dit draagt bovendien bij aan een aangename beleving in het gebouw.
Het hout komt tevens terug in de gevelvlakken en de vliesgevelkozijnen. Er wordt bekeken of hiervoor hout van reeds gekapte essen kan worden gebruikt, zo gaven de sperekers tijdens de presentatie aan.
Bij de selectie van overige materialen spelen hergebruik van grondstoffen en milieuvriendelijke toevoegingen in het bouwproduct een belangrijke rol. Voor de betonvloer van de sporthal wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van granulaat uit oud beton en van milieuvriendelijke cementsoorten.
Energieneutraal en klimaatbestendig
Het ontwerp voorziet in een compact gebouw. Het sportcomplex wordt – ook in gebruik –energieneutraal. Het gebouw, optimaal georiënteerd op de zon, verkrijgt zijn energie via PV-panelen op de daken; verwarming vindt plaats door warmtepompen. Water van de daken wordt op natuurlijke wijze geïnfiltreerd en gebruikt als grijswatersysteem.
Tot slot wordt het gebouw gerealiseerd in een klimaatbestendig landschappelijk ontwerp. Het architectenbureau kiest voor groene parkeeroplossingen en de toepassing van waterberging op het terrein en groene schaduwrijke plekken om hittestress tegen te gaan.
Foto’s: WRZV © AGS Architects
Dit artikel verscheen eerder op architectenweb