Nieuw gezondheidscentrum in oud postkantoor

| Door IVVD

Het nieuwe gezondheidscentrum dat gevestigd wordt in het oude postkantoor aan Plein De Molenberg in Delfzijl ontvangt waarschijnlijk nog voor de zomer de eerste patiënten. “We bespreken per patiënt zoveel mogelijk op één dag. Dus diagnostiek, foto’s, maar ook de nabehandelingen en controles. Dat is en blijft onze kracht en onderscheidt ons van andere instellingen in de regio”, aldus Francisca van der Pol, Manager Zorg van het Ommelander Ziekenhuis Groningen.

Het oude postkantoor waar het Gezondheidscentrum in komt
Het oude postkantoor waar het Gezondheidscentrum in komt

Sinds begin december transformeert het oude postkantoor tot een multifunctioneel gezondheidscentrum. Daarin werken Sociaal Plein Delfzijl, huisartsen, een fysiotherapiepraktijk, een apotheek, een servicepunt van het Ommelander Ziekenhuis en een afdeling diagnostiek (röntgen-, echografie en bloedonderzoek) samen.

Zoveel mogelijk hier
“Het wegvallen van het Delfzichtziekenhuis betekent een verarming van de zorg in dit gebied. Door dit gezondheidscentrum kunnen we dat ondervangen”, zegt huisarts Rik Kuipers. “Bovendien stijgt door vergrijzing het aantal mensen met een chronische ziekte en juist voor deze groep heeft het Gezondheidscentrum meerwaarde. Diabetespatiënten, mensen met COPD/astma of reuma moeten bijvoorbeeld geregeld voor controles naar het ziekenhuis. Dat kan straks allemaal hier. Maar stel dat een oudere patiënt valt en een kwetsuur oploopt. Voor de zekerheid wil je dan een foto laten maken in het ziekenhuis, soms krijg ik dan de vraag: ‘dokter, hoe moet ik daar komen?’ Niet iedereen heeft geld voor een taxi en familie dichtbij wonen. Voor een eerste bezoek aan een medisch specialist, een operatie of voor ingewikkelder diagnostiek, bijvoorbeeld CT-scans moet een patiënt natuurlijk wel gewoon naar het ziekenhuis. De controles of vervolgonderzoeken kunnen dan weer zoveel mogelijk hier.”
Kuipers: “Door de gezamenlijke balie die we straks hebben, worden lijntjes tussen de verschillende vormen van zorg korter, werken we beter samen en leren we elkaar beter kennen. Daar zit enorm veel winst. Zeker ook voor de gemeente, die verantwoordelijk is voor de Wmo- en Jeugdzorg aan cliënten, en met het Sociaal Plein Delfzijl ook aanwezig in het gezondheidscentrum.”

Sociaal Plein Delfzijl
Meindert Joostens, wethouder Zorg, vult aan: “Dat beaam ik volledig. Het is heel waardevol om met huisartsen, fysiotherapie, apotheek en ziekenhuis in één pand samen te werken. Het biedt de kans onze inwoners maximaal te ondersteunen en te helpen, zowel vanuit medisch optiek als vanuit zorg en welzijn. Daarom gaan we het zogeheten Sociaal Plein Delfzijl in het nieuwe gezondheidscentrum vestigen. Sociaal Plein Delfzijl gaat groeien naar een ontmoetingsplein waar mensen die zorg en hulp nodig hebben en kunnen bieden elkaar ontmoeten. Voor allerlei vragen kunnen mensen er terecht: over opgroeien, opvoeden, Wmo-ondersteuning en -voorzieningen, schuldproblemen, welbevinden en werk & inkomen. Het is nu al dé toegang voor vragen over Wmo en jeugdzorg. In 2018 komen daar meer functies bij. Het gaat als het ware om de één-loket-gedachte: alle zorg via één toegang.”

Gezondheidscentrum-Delfzijl

Het is vooral de combinatie van zorg dichtbij de mensen met diagnostiek (röntgen- echografie en bloedonderzoek) waar Francisca van der Pol enthousiast van wordt. “Hoe mooi is het om niet alleen bloed te prikken, even later al uitslagen te weten of een foto te laten maken waarvan je een uur later al hoort wat dat heeft opgeleverd? De Stichting Eerstelijns Diagnostiek Nederland (SEDN) investeert in diagnostische apparatuur en levert met het ziekenhuis medewerkers daarvoor. Foto’s kunnen direct naar het ziekenhuis gestuurd worden en op afstand door specialisten beoordeeld. We maken nu service-afspraken met elkaar om dit soort beoordelingen binnen een uur terug te krijgen, zodat de patiënt alles zo snel mogelijk hoort. We kunnen dan direct het eventuele vervolg van een behandeling bespreken. Dat kost zónder toegang tot diagnostiek veel meer tijd. Nu kan dat straks voor een groot deel van de controlepatiënten gewoon hier, op één dag.”

In het gezondheidscentrum werken straks specialisten die ook in het nieuwe Ommelander Ziekenhuis in Scheemda, dat momenteel wordt gebouw, werken en het UMCG in Groningen werken. Hierdoor hoeven patiënten minder snel naar Scheemda of Groningen te reizen. Van der Pol: “Door die uitwisseling kunnen wij medisch -specialistische zorg of gespecialiseerde verpleegkundigen inzetten waar dat nodig is. Omdat we met korte planningsperioden werken, kunnen we beter inspelen op de vraag van patiënten en het verwijsgedrag van huisartsen. Het vergt veel organisatie maar het is echt ons doel om dat in de regio goed op te zetten.”

Bron artikel: Ommelander Ziekenhuis Groningen / Nieuwsbrief Koers 2022 Gemeente Delfzijl