Nieuw: handreiking gebruik BRO-gegevens bij klimaatadaptatie

| Door Odette Koldewey

Voor het aanpassen aan het veranderende klimaat is de Basisregistratie Ondergrond een handige bron voor bodemgegevens om te gebruiken bij het plannen

In opdracht van het programma BRO heeft Stichting Climate Adaptation Services een handreiking opgesteld voor het gebruik van de BRO bij vraagstukken rond klimaatadaptatie. De rol van de bodem is daarbij heel belangrijk, maar wordt nog niet vanzelfsprekend meegenomen in beleid en stresstesten. De handreiking geeft hiervoor praktische aanwijzingen, tips en voorbeelden.

https://climadapserv.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=68303bbfd5904b62a55c8ef3c688da27#
Deze nieuwe handreiking geeft stap voor stap aan hoe BRO-gegevens gebruikt kunnen worden bij klimaatadaptatie.

Nederland moet zich aanpassen aan het veranderende klimaat. De meeste gemeenten in Nederland gaan daarom aan de slag met klimaatadaptatie. De Basisregistratie Ondergrond is een handige bron voor bodemgegevens die gebruikt kunnen worden bij deze opgave. Maar hoe vind je daarin informatie en hoe pas je deze toe?

Zelf bodemgegevens gebruiken
De handreiking laat zien welke gegevens uit de BRO geschikt zijn en hoe je de verschillende bodemgegevens kunt gebruiken. Bodemgegevens kunnen bijvoorbeeld stresstesten verrijken of beter inzicht bieden in de grondoorzaak van klimaatrisico’s. Daarnaast kunnen bodemgegevens ook aanknopingspunten bieden bij het kiezen van de juiste adaptatiestrategie. Tot slot laat de handreiking een aantal voorbeelden zien van hoe verschillende gemeenten bodemgegevens hebben gebruikt.

Voor wie is deze handreiking?
Deze handreiking is voor iedereen die aan klimaatadaptatie werkt binnen een gemeente. Klimaatadaptatie is een integraal onderwerp waar veel afdelingen mee te maken hebben: van water en ruimtelijke inrichting tot wonen en gezondheid. Deze handleiding helpt zowel niet-deskundigen als experts op weg om bodemgegevens uit de BRO te gebruiken. Is er binnen de gemeente een bodemexpert aanwezig? Dan raden we aan deze te betrekken bij het verzamelen en interpreteren van (lokale) gegevens.