Nieuw in Amsterdam: groene tramhaltes!

| Door IVVD

Als je door Amsterdam fietst, kom je de nodige groene daken en groene gevels tegen. Maar groene tramhaltes, die had Amsterdam nog niet. Daar komt nu verandering in. De abri’s op het Weteringcircuit en Marnixplein zijn vanaf dinsdag 7 januari behangen met groen.

De abri op het Weteringcircuit (halte Vijzelgracht) heeft een groen dak én een groene wand. En hij heeft een eigen irrigatiesysteem dat werkt op regenwater. In de grond zit een pompkelder waarin regenwater wordt opgevangen. Dit regenwater wordt gebruikt om de planten in de wand volledig automatisch water te geven. Het is hiermee de eerste Rainproof abri van Nederland. De abri op het Marnixplein heeft alleen een groen dak.

Goed voor de stad
De groene daken zien er niet alleen mooi uit; ze vangen ook regenwater op, dat we weer kunnen hergebruiken. Daarnaast zorgt groen voor verkoeling. En het vergroot de biodiversiteit in de stad. De groene daken trekken namelijk allerlei insecten aan, zoals vlinders en bijen. Super duurzaam dus allemaal.

Proef
De groene haltes zijn een proef die de gemeente Amsterdam in samenwerking met JCDecaux doet. Ze houden een jaar lang in de gaten of de groene abri’s doen wat ze ervan verwachten. Als het experiment succesvol verloopt, gaat de gemeente kijken of ze op meer locaties groene abri’s kan realiseren.