Nieuw onderwijsgebouw Aurora: meer dan alleen duurzaam

| Door Odette Koldewey

Het gebouw kenmerkt zich door ingebouwde flexibiliteit met het oog op nieuwe onderwijsvormen, zoals ‘blended learning’, interactief en kleinschalig onderwijs.

Aurora is het nieuwe onderwijsgebouw van Wageningen University & Research op de Wageningen Campus – Liag Architecten © Ronald Tilleman

Aurora is het nieuwe onderwijsgebouw van Wageningen University & Research op de Wageningen Campus. Met het nieuwe onderwijsjaar is het gebouw begin september in gebruik genomen en wordt op 30 september 2021 officieel geopend door Rector Magnificus Arthur Mol. Aurora kenmerkt zich door een ingebouwde flexibiliteit dat ruimte biedt voor nieuwe onderwijsvormen die naadloos passen bij de onderwijsvisie, waarin ‘blended learning’, interactief en kleinschalig onderwijs centraal staat. Én het is voldoende flexibel om in de toekomst te kunnen anticiperen op de veranderende ruimtebehoeften, studentenaantallen en functies.

Aurora (Wur) – Liag Architecten © Ronald Tilleman

Aurora is flexibel en circulair met een B(uilding) C(ircularity) I(ndex) van 42% en een toekomstige uitbreiding van het gebouw is al mee ontworpen: de gevelelementen zijn snel en eenvoudig te demonteren en bij de uitbreiding her te gebruiken. Collegezalen en laboratoria kunnen samengevoegd worden voor grotere groepen. Daarnaast zijn de college- en BYOD-zalen zo opgezet om later laboratoria te kunnen worden en een aantal ruimtes zijn specifiek ontworpen voor onderzoek naar vernieuwende onderwijsvormen.

Open opzet
Aurora weerspiegelt de identiteit van de Wageningen University & Research (WUR): de meest groene en duurzame universiteit ter wereld. Karakteristiek zijn de groene uitstraling en het rijkelijke daglicht dat in elke ruimte naar binnen valt. Het motto “To explore the potential of nature to improve the quality of life” van WUR vertaalde LIAG naar een gezond gebouw met veel licht, lucht en ruimte. Geen anoniem onderwijsgebouw maar een transparant gebouw dat laat zien waaraan gewerkt wordt bij de WUR. Zo is van buiten te zien wat zich in het gebouw afspeelt. Open en uitnodigend.
De opzet van het gebouw bevordert interactie en spontane ontmoeting; kenmerkend zijn het overzicht en het zicht op elkaar. Dit nodigt uit om elkaar te ontmoeten, te inspireren en kennis met elkaar te delen. De functiezones zijn logisch op elkaar afgestemd, zodat het gebouw makkelijk te lezen valt. Een ruime, centrale trap voert door het gebouw. Rondom deze trap, de vides en de verbindende brede bruggen vind je een diversiteit aan werkplekken.

Aurora (Wur) – Liag Architecten © Ronald Tilleman

Menselijk en groen
Alle aandacht gaat uit naar een fijne en vitale leer- en werkomgeving. Overal is uitzicht op de omliggende natuur, zelfs vanaf de stoelen in de collegezaal. Levende planten en bomen vormen een belangrijk onderdeel in het interieur. Voor de balustrades aan de studieplekken in het atrium ontwierp LIAG geïntegreerde plantenbakken. Het bureau koos voor warme en natuurlijke materialen om de studenten en medewerkers zich prettig te laten voelen. Materialen die een beroep doen op de tastzin zoals onafgewerkt beton en hout op de binnenwanden. Binnen sta je oog in oog met een zes verdiepingen hoge glazen gevel van houten kozijnen. En een atrium, zo hoog als het gebouw. Toch behoudt het gebouw zijn menselijke maat door de trapsgewijze verdiepte terrassen, bruggen in het atrium en de studieplekken met voldoende privacy en een prettig overzicht.

Verbinding tussen binnen en buiten
Bijzonder zijn de schuine gevelelementen die LIAG speciaal ontwikkelde voor Aurora. De elementen, gemaakt van microbeton, hebben een reliëf met abstract plantenmotief die het gebouw een geheel eigen uitstraling geven. De betonnen elementen lopen door in het atrium binnen. De belangrijke verbinding tussen binnen en buiten wordt zo nog meer benadrukt. Bovendien zorgen ze voor schaduw op de gevel wat aanvullend de warmtelast in het gebouw beperkt.