Nieuwbouw Universiteit Maastricht als living lab voor duurzaam vastgoed

| Door IVVD

1602-tapijn-liag-appelplaats-lowres-171124_0De Universiteit Maastricht heeft zich als eerste Europese Universiteit geregistreerd voor de WELL Building Standard. Bij de opzet, het ontwerp en het gebruik van de gebouwen op de Tapijnkazerne, een grootschalige uitbreiding van Universiteit Maastricht, zal expliciet nadruk worden gelegd op maatregelen die leiden tot verhoogd welzijn en gezondheid. Hiervan profiteren zowel medewerkers als studenten.

De WELL Building Standard draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van gebouwen en combineert de best practices van ontwerpen en bouwen met evidence-based gezondheids- en wellness-interventies. Er wordt nagedacht over de inrichting, het lichtgebruik, de luchtkwaliteit, maar er is ook aandacht voor het stimuleren van een gezond bewegingspatroon bij medewerkers en studenten.

Doelstellingen Universiteit Maastricht
De UM heeft de Tapijnkazerne geregistreerd bij WELL Building Standard met als doel om dit gebouw als eerste gecertificeerd te krijgen en de nieuwe kennis vervolgens mee te kunnen nemen in al haar vastgoed activiteiten. “De standaard sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de UM op het gebied van duurzaamheid”, aldus Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur. “De UM is actief op onderwerpen als welzijn en gezondheid en de rol van de omgeving daarin, zowel in onderwijs als onderzoek. In zoverre kan Tapijn gaan fungeren als living lab voor ons eigen primaire proces.”

Duurzaamheidsonderzoek
Prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt, bekend van zijn onderzoek naar de invloed van temperatuurwisselingen op de menselijke stofwisseling, ziet het als een gunstige ontwikkeling dat de UM zich inzet voor mensgerichte duurzaamheid. Hij ziet een mogelijkheid voor de Tapijnkazerne als living lab voor duurzaamheidsonderzoek. Binnen de UM ontwikkelde ideeën kunnen binnen de WELL Building Standard worden toegepast en getest en dienen zo een breder belang.

Gezonde gebouwen
Ook universitair hoofddocent Nils Kok, expert op het gebied van duurzaam vastgoed, is enthousiast: “Ons recente onderzoek naar de effecten van binnenklimaat op gezondheid en productiviteit, onder andere in woningen, kantoren en scholen, laat duidelijk zien dat gezonde gebouwen tot betere resultaten leiden. Studenten en onderzoekers hebben veel baat bij een “gezonde” leer- en werkomgeving. Het integraal meenemen van welzijn en gezondheid in de ontwikkeling van de Tapijnkazerne onderschrijft het belang van duurzaamheid en gezondheid voor Universiteit Maastricht en brengt huisgemaakt academische onderzoek direct in de praktijk.”

“Deze registratie is een mooie aanvulling is op het eerder ingezette traject om de Tapijngebouwen duurzaam te ontwikkelen, met als streven een BREEAM 4* certificering. Daarbij wordt gekeken naar de duurzaamheidswaarde van het gebouw via management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling,” aldus UM vastgoedontwikkelaar Ralph Herben.

Bron: Universiteit Maastricht