Nieuwe gecombineerde sporthal en zwembad in Zaltbommel

| Door IVVD

De gemeente Zaltbommel ontwikkelt momenteel een nieuwe gecombineerde sporthal en zwembad in wijk De Waluwe te Zaltbommel. Deze nieuwe accommodatie is ter vervanging van het oude zwembad Akwamarijn en sporthal De Ring. Het nieuwe complex is modern, ruim van opzet en zeer duurzaam. Van binnen wordt het gekenmerkt door rustige kleuren en veel houtwerk, van buiten voert een grote gepotdekselde rode baksteen de boventoon. Het complete complex heeft een zogenaamd Internationaal Toegankelijkheidssymbool, wat betekent dat voor zowel bezoekers als sporters met welke beperking dan ook het complex voldoende toegankelijk is.

Voorzijde gebouw schuin gezien vanaf de Oude Bosscheweg. Rechts is een nieuw aan te leggen weg zichtbaar ter ontsluiting van de accommodatie en de achterliggende wijk. (foto: DMOO)
De ontvangsthal vanuit de ingang bekeken. In het verlengde over de gehele diepte van het pand de horeca, links de toegang tot het zwembad en uiterst rechts tot de sporthal. De trap en lift leiden tot de verdieping. (foto: DMOO)
De horeca met de blik gericht naar rechts. Hier zijn de vier zaaldelen met opgetrokken tussenwanden te zien. (foto: DMOO)
Het doelgroepenbad met links daarvan het wedstrijdbad inclusief tribune. In de achterzijde de natte horeca en het peuterbad. Uiterst rechts is een klein deel van de whirlpool te zien. (foto: DMOO)

Sporthal
De sporthal kent vier zaaldelen welke alle vier afzonderlijk af te scheiden zijn door middel van tussenwanden. Twee zaaldelen liggen in de lengte en twee zaaldelen in de breedte. De totale hal meet 30 x 50 meter. De vrije hoogte van de zaal is minstens 7 meter. De vloer is zogenaamd combi-elastisch, wat topsport mogelijk maakt. Voor sport en onderwijs zijn alle eigentijdse sporttechnische inrichtingsmiddelen aanwezig, waaronder een digitale interactieve speelwand. Er zijn 8 kleedkamers aanwezig en een lerarendomein met onder meer drie kleedkamers. Ook is er een ruime berging grenzend aan alle zaaldelen. Op de verdieping is een tribune voor ruim 150 personen gesitueerd.

Zwembad
Het zwembad kent een officieel wedstrijdbad van 25 x 15 meter met een tribune voor 150 mensen. Ook is er een doelgroepenbad (vergelijkbaar met huidig bad in Akwamarijn) met beweegbare bodem en peuterbad aanwezig. Dit peuterbad kent diverse speelelementen en er is ook een glijbaan aanwezig. Ook is er een whirlpool en een sauna. Er zijn vier groepskleedkamers en 26 individuele omkleedcabines, waaronder grote gezinscabines. Tevens is er een kleedruimte speciaal voor mindervaliden. Aan beide grote baden is een ruime berging aanwezig en douches. Nabij het doelgroepenbad is een zogenaamde natte horeca gesitueerd, zodat ook in het badlandschap wat gegeten en gedronken kan worden.

Horeca/entree
In het midden van het complex is de ruime (droge) horeca gesitueerd. Door glas heeft deze zicht op zowel de sporthal als het wedstrijdbad. Aan de zuidzijde is een buitenterras aanwezig dat te bereiken is via openslaande deuren uit de horeca. Aan de voorkant van de horeca is de entreehal met de ontvangstbalie. De bar zit aan de ontvangstbalie vast. De hierachter aanwezige keuken voorziet zowel de natte horeca als de droge horeca. In de hal is een blikvangende trap aanwezig die leidt tot de verdieping, waar de tribune voor de sporthal aanwezig is.

Overig
Het personeelsdomein van de exploitant ligt ook op de verdieping, boven de kleedkamers van de sporthal. Ook is hier een in tweeën verdeelbare ruime vergaderruimte aanwezig. Tussen deze vergaderruimte en het personeelsdomein is een buitenpatio aanwezig. Ook zijn op de verdieping de technische ruimten voor de luchtbehandeling van het zwembad en de sporthal. De waterbehandeling voor het zwembad is in de kelder. Het complex kent een digitaal polsbandjessysteem, waar toegang, kluisjes, horecategoed, abonnement en dergelijke aan gekoppeld zijn. Aan de voor- en achterzijde is een parkeergelegenheid voor ruim 180 auto’s en 200 fietsen voorzien.

Planning
De Europese aanbestedingsprocedure loopt sinds september 2019. Volgens de huidige planning is in januari 2020 bekend wie de bouwer wordt. Daarna vangt de bouw aan. Het is de bedoeling dat in de zomerperiode van 2021 het complex de deuren opent.