Nieuwe generatie vraagt nieuwe onderwijsomgeving

| Door Melissa van Houwelingen

De school van gisteren sluit niet meer aan bij de leerling van nu. Het is hoog tijd voor een nieuwe, inspirerende leeromgeving. Maar hoe ziet de ideale leeromgeving voor Generatie Z eruit? En hoe betrekken we deze generatie bij de realisatie hiervan?
Tijdens onze Onderwijsvastgoeddag op 25 september duiken wij in de wereld van Gen-Z.

Leerlingen van generatie Z denken anders, doen anders en leren anders. Ze laten zich de weg wijzen door Google Maps, bestellen kleren online en halen ook hun informatie grotendeels van internet. Ze leren waar en wanneer ze willen en treffen elkaar net zo makkelijk online als offline. Dat vraagt om nieuwe vormen van onderwijs en nieuwe onderwijsgebouwen. Het traditionele klaslokaal en de traditionele manier van lesgeven sluiten simpelweg niet langer aan bij de wensen en behoeften van deze ‘digital natives‘.

Voor de leerlingen van Gen Z geen one size fits all-aanpak. Elke leerling is uniek en leert op zijn eigen manier. Wat ze wel allemaal gemeen hebben: ze denken oplossingsgericht en verwerken informatie supersnel. En ze willen allemaal uitgedaagd worden hun talenten verder te ontwikkelen. Onderwijsinstellingen zullen hier de komende jaren op moeten inspelen met meer flexibele, blended onderwijs leerprogramma’s en goede, inspirerende leeromgevingen.

Tijdens onze onderwijsvastgoeddag op 25 september staan wij uitgebreid stil bij die ideale leeromgeving voor Gen Z. Wat is er nodig om deze generatie goed te bedienen? Waar worden deze leerlingen blij van? En hoe kunnen we ze betrekken bij de realisatie van nieuwe scholen? Om antwoord te geven op deze vragen geven we het woord aan Gen Z zelf. Digital native Laura Bas neemt de bezoekers van ons congres mee in de boeiende wereld van Gen Z.

Laura is Gen Z-expert, spreker en influencer. Op haar 25e sprak ze als jongerenambassadeur tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties over het belang van jongerenparticipatie en gendergelijkheid. Samen met generatie-expert Dr. Aart Bontekoning deed ze onderzoek naar Generatie Z op de werkvloer en op TikTok haalt ze wekelijks een miljoen views met haar carrièretips voor Gen Z.

Als afsluiter van ons congres vertelt Laura over de kracht van deze generatie en hoe we die kracht kunnen ontsluiten. Want we kunnen het wel een hele dag hebben over het bouwen van nieuwe scholen, maar voor wie bouwen we die nu eigenlijk? Een beetje Genzpiratie kan hierbij zeker geen kwaad.

 

Laura Bas is spreker in het plenaire programma op de onderwijsvastgoeddag.