Bewoners van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein willen duurzame energie gaan opwekken in de Utrechtse polder Rijnenburg. De NMU juicht dit initiatief, onder de naam Rijne Energie, van harte toe. Energie-opwekking is prima te combineren met prettig wonen, cultuurhistorie, landschap en natuur (foto: Voorbeeld van een ‘energielandschap’: NL Solarpark De Kwekerij bij Hengelo).
De gemeente Utrecht heeft afgelopen maand stadsgesprekken georganiseerd voor inwoners en omwonenden van het gebied Rijnenburg en inwoners van de stad. Aanleiding is dat de gemeenteraad heeft gezegd dat deze polder in de oksel van de A12 en de A2 kansen biedt om (grootschalig) energie op te wekken, nu er voorlopig niet gebouwd gaat worden. Deelnemers aan de stadsgesprekken hebben input kunnen leveren. Nog voor de zomer zal de gemeenteraad uitspraken doen over de richting van verdere ontwikkeling.
De NMU juicht dit initiatief toe en gelooft in een uitwerking van de plannen waarbij veel positieve ontwikkelingen samen komen. Het gebied kan in onze ogen zodanig ingericht worden dat er én een fikse bijdrage wordt geleverd aan de opwek van schone energie, én het er prettig wonen blijft én er veel aandacht is voor cultuurhistorische waarden, landschap én natuur. De plannen kunnen zo’n vorm krijgen dat het een mooi gebied wordt om in te recreëren en er zelfs educatie over alle thema’s mogelijk is.
De NMU is blij met het feit dat bewoners uit Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein zich verenigd hebben in het initiatief Rijne Energie. Zij willen graag duurzame energie gaan opwekken in coöperatieve vorm. Dat wil zeggen dat de windmolens en zonneparken in eigendom komen van burgers, waardoor zij ook kunnen profiteren van de opbrengsten, en gezamenlijk nieuwe (duurzame) initiatieven kunnen ontwikkelen. Zie hieronder het filmpje van dit initiatief.
Bron: NMU