Nova Campus Haarlem leidt op nieuwe campus de zorgmedewerkers van de toekomst op

| Door Odette Koldewey

Het Nova College Haarlem heeft onlangs de gloednieuwe, duurzame Nova Campus Haarlem in gebruik genomen. Op deze groene campus worden de zorgmedewerkers van de toekomst opgeleid.

De nieuwbouw van het Nova College is een half jaar geleden opgeleverd. Het bestaat uit een energieneutraal onderwijsgebouw Care van 6.000 m2 en het multifunctionele paviljoen De Mug van 500 m2. Beide gebouwen maken onderdeel uit van een nieuwe groene campus, ontworpen door Paul de Ruiter Architects.

De nieuwbouw van het Nova College ontworpen door Paul de Ruiter Architects. © Ossip

Veranderingen in zorg
Met de nieuwbouw wil het Nova College inspelen op veranderingen in de zorg, waarbij er steeds meer overlap is tussen de beroepen en waarbij steeds meer gebruik gemaakt wordt van technische innovaties.
Het nieuwe onderwijsgebouw biedt daarom niet alleen ruimte aan het toenemend aantal studenten, het stimuleert tevens meer samenwerking tussen de opleidingen Zorg en Welzijn en huisvest de nieuwste technieken.

Dokterspraktijk
De studiepleinen, theorie- en praktijklokalen zijn zo veel mogelijk afgestemd op de specifieke behoeften van iedere opleiding. In het onderwijsgebouw bevindt zich dan ook een compleet nagebouwde dokters- en tandartspraktijk, en diverse verpleegafdelingen waarin echte zorgsituaties kunnen worden nagebootst.
Ook het praktijklokaal voor apothekersassistent is opgebouwd als een levensechte apotheek met een speciaal voor de opleiding ontworpen apothekersbalie inclusief op maat gemaakte apothekerskast en een laboratoriumruimte waar studenten leren om medicijnen te maken.

Professionele onderwijsomgeving
Annemiek van Ede, directeur Nova Campus Haarlem: ‘De nieuwe professionele onderwijsomgeving komt de kwaliteit van ons onderwijs ten goede en draagt in grote mate bij aan de motivatie en concentratie van onze studenten.’
Door de geraffineerde indeling van het gebouw wordt de interactie tussen de verschillende vakgebieden volgens Van Ede volop gestimuleerd. ‘Toekomstige zorgmedewerkers kunnen in ons nieuwe gebouw al in een vroeg stadium leren om op een efficiënte manier samen te werken.’

De studiepleinen, theorie- en praktijklokalen zijn afgestemd op de specifieke behoeften van iedere opleiding. © Ronald Tilleman

Hart van de campus
Paviljoen De Mug is centraal gelegen op het nieuwe campusterrein. Het vormt het hart van de nieuwe campus en is een plek waar zowel gestudeerd als gewerkt kan worden. Daarnaast functioneert De Mug ook als ontmoetingsplek voor ontspanning.

Duurzaam en groen
Op het terrein is een WKO installatie geplaatst die de nieuwe gebouwen voorziet van warmte en koeling. Daarnaast zijn er zowel op het dak van het onderwijsgebouw als het paviljoen zonnepanelen geplaatst om te voorzien in de energiebehoefte van de gebruikers.

Zowel in het onderwijsgebouw als in het paviljoen zijn voornamelijk natuurlijke materialen toegepast. Naast circulariteit speelde een aangenaam en gezond binnenklimaat een grote rol bij het ontwerp van het nieuwe onderwijsgebouw.
De luchtkwaliteit in het gebouw is door een hybride klimaateiland en te openen ramen van uitstekende kwaliteit. Het gebouw behoort dan ook tot de Frisse Scholen (klasse B).