Nunspeet heeft wereldprimeur met eerste chloorvrije zwembad 

| Door Klementine Vis

In Nunspeet wordt de laatste hand gelegd aan een 100% chemicaliënvrij zwembad. Desinfectie van het water gebeurt hier met UV-stralen. Een wereldprimeur. 

Nunspeet heeft een heuse wereldprimeur te pakken. Het gloednieuwe doelgroepenbad op het gerenoveerde sportpark De Wiltsangh is namelijk 100% chemicaliënvrij. De filtratie en desinfectie van het zwemwater gebeurt hier met behulp van UV-lampen. Hierdoor hoeft er geen chloor meer toegevoegd te worden aan het zwemwater. De nieuwe techniek voor dit unieke zwembad wordt geleverd door Hellebrekers Water & Leisuretechniek.  

UV-lichtbuizen
Geen chloor, geen zoutelektrolyse, geen ozon, niets dan 100% zuiver water. Het water ziet er kristalhelder uit door filtering en 100% desinfectie met UV-lichtbuizen. Dat is in een notendop het Clear Pool Concept van Hellebrekers. De techniek achter dit nieuwe concept komt uit de koker van Maarten Keuten, zwembadtechnoloog in dienst van Hellebrekers. Hij verrichtte jarenlang grondig wetenschappelijk onderzoek naar deze nieuwe techniek. 

Enkele jaren geleden promoveerde Keuten aan de TU Delft op alternatieve desinfectie van zwembaden. Hij bedacht een UV-lamp voor verwijdering van virussen en bacteriën en een ultrafiltratiemembraam voor virussen, bacteriën en kleine deeltjes. Toen de gemeente Nunspeet in 2021 besloot om als eerste gemeente voor een chloorvrij bad te kiezen, kon Keuten de door hem bedachte techniek eindelijk in de praktijk brengen. 

321.000 liter water
Inmiddels heeft Hellebrekers het bad van acht bij vijftien meter in drie dagen tijd gevuld met 321.000 liter water. Het ultrafiltratiesysteem is opgestart en de techniek wordt ingeregeld. ‘We moeten nog diverse uitdagingen oplossen’, laat Keuten weten. ‘Daarom gaan we het systeem de komende week aan allerlei tests onderwerpen. Pas als het systeem helemaal naar behoren functioneert, wil ik de media uitgebreider te woord staan.’ Als alles volgens planning verloopt kan het chloorvrije zwembad over een paar maanden in gebruik worden genomen. 

‘Als deze proef slaagt, dan kan dat mondiaal van grote betekenis zijn.’  

Ontheffing
De Nunspeetse sportwethouder Mark van de Bunte is blij met deze wereldprimeur voor zijn gemeente. Hij sprak onlangs in een interview voor een plaatselijke krant over ‘het zwemwater van de toekomst’. Een chloorvrij bad is volgens Van de Bunte van groot belang voor mensen met astma en andere longklachten, voor wie chloor in een bad een vervelende barrière opwerpt. ‘Als deze proef slaagt, dan kan dat mondiaal van grote betekenis zijn.’  

Voor de proef was wel ontheffing nodig van de provincie Gelderland. De zwemwaterwet schrijft namelijk de toepassing van chloor in zwemwater voor. Naast de ontheffing leverde de provincie ook een bijdrage aan het innovatieve zwembad in de vorm van een subsidie van 245.000 euro.