Nunspeet wil eerste chloorvrije zwembad ter wereld bouwen

| Door IVVD

Nunspeet krijgt een wereldwijde primeur: een binnenzwembad dat deels chloorvrij is. Het bedrijf Hellebrekers uit Nunspeet heeft een alternatieve waterbehandeling voor zwembaden ontwikkeld en wil dat dicht bij huis uittesten.

Wethouder Mark van de Bunte (Foto: Gemeente Nunspeet)

De gemeente Nunspeet wil de uitvinding van Maarten Keuten van Hellebrekers toepassen in het doelgroepenbad van haar nieuwe zwembad. De bouw van dit zwembad start in augustus. De bedoeling is dat de accommodatie uiterlijk op 1 december 2021 wordt geopend, met een beetje geluk dus inclusief een chloorvrij doelgroepenbad. “We weten dat het technisch haalbaar is”, stelt wethouder Mark van de Bunte. “Daarom hebben we besloten om bij de bouw van het zwembad alvast rekening te houden met de implementatie van de nieuwe techniek van Hellebrekers. In principe zijn we er dus klaar voor.”

Groen licht
Nunspeet heeft nog wel groen licht nodig van de provincie Gelderland voordat ze deze nieuwe techniek in het zwembad mogen toepassen, want een gemeente mag niet zomaar een chloorvrij bad bouwen. Chloor is in de wet namelijk een verplichte toevoeging aan het zwemwater. Ook vraagt de gemeente cofinanciering van de provincie om chloorvrij zwemmen als primeur te kunnen bewerkstelligen in het nieuw te bouwen zwembad. Van de Bunte verwacht dat die goedkeuring er komt: “Gedeputeerde Staten heeft inmiddels laten weten hier ‘niet onwelwillend’ tegenover te staan. Het ziet er goed uit dus.”

Het nieuwe systeem dat Keuten heeft ontwikkeld, werkt met een dubbele desinfectiebarrière tegen bacteriën en virussen. Hiervoor wordt een fijnmazige ultrafilter gebruikt om de onopgeloste deeltjes, waaronder bacteriën en virussen uit het water te filteren. De opgeloste deeltjes worden vervolgens te lijf gegaan met desinfectie ultraviolet licht (uv) in plaats van chloorbleekloog. Bekend is namelijk dat uv-licht vervuilende bacteriën doodt.

Nunspeet heeft primeur
Chloorvrije binnenzwembaden bestaan op dit moment nog niet. Wel is in Ede vorig jaar een buitenbad geopend dat door de natuur zelf gezuiverd wordt, in plaats van door chloor. Planten en biofilters met korreltjes dragen in het buitenbad in Ede zorg voor het zuiverende werk. Dat kan in een bad of zwemvijver waar de watertemperatuur niet hoger wordt dan 25 graden. Deze techniek is anders dan die door Hellebrekers is ontwikkeld en is vanwege de temperatuurbeperkingen niet interessant voor binnenbaden.

Het doelgroepenbad in het nieuwe zwembad moet geheel chloorvrij worden, de andere baden chloorarm middels het gebruik van zuivering met zoutelektrolyse. Dit resulteert in een lagere chloorgraad, waardoor die typische chloorlucht niet meer in het zwembad te ruiken is. De mogelijkheid van chloorvrij zwemmen in Nunspeet noemt Van de Bunte een mooi voorbeeld van lokaal innovatief ondernemerschap. “Het past in het beeld dat wij als gemeente en als regio sterk zijn in de maakindustrie en de techniek.”