OLVG bouwt hypermodern operatiecomplex

| Door IVVD

OLVG is gestart met de bouw van een hypermodern operatiecomplex op locatie Oost. In de twee nieuwe operatiekamers (OK’s) is het mogelijk om minimaal invasieve operaties uit te voeren met hulp van radiologische beelden. De OK’s worden onder andere ingezet voor operaties van de afdelingen Urologie, Gynaecologie, Vaatchirurgie, Cardiothoracale Chirurgie en KNO. Maar ook cardiologische behandelingen, zoals het vervangen van een hartklep, kunnen hier plaatsvinden.

Minimaal invasief en snel naar huis
In de nieuwe OK’s kunnen minimaal invasieve ingrepen – ook wel ‘opereren zonder snijden’ genoemd – worden uitgevoerd. De behandeling vindt dan plaats via een klein aanprikgaatje in de huid. De interventieradioloog kan de behandeling zien en controleren met beeldvormende technieken zoals röntgendoorlichting, echografie, CT en MRI.

Deze manier van opereren is minder belastend voor de patiënt, gaat gepaard met minder complicaties, een kleinere kans op infecties, een sneller herstel en dus een kortere opnameduur. Veel van deze behandelingen kunnen onder lokale verdoving en in dagbehandeling worden uitgevoerd.

Bouwen in het hart van OLVG
Door de bouw zijn de wachtruimtes op de Polipleinen 2 en 3 kleiner dan normaal. Zeker in deze coronatijd is dit een flinke uitdaging. Ook tijdens de bouw blijven de 1,5-metermaatregelen uiteraard gehandhaafd. Soms zullen patiënten omgeleid worden, zodat afdelingen en polipleinen goed bereikbaar blijven. Naar verwachting kunnen beide OK’s voor het einde van 2021 in gebruik worden genomen.

Naar een nieuw OLVG
De bouw van de nieuwe operatiekamers is onderdeel van een grote vernieuwingsslag van OLVG. Onze locaties in Oost en West krijgen steeds meer een eigen gezicht en expertise. Zo kunnen we de best mogelijke zorg voor onze patiënten bieden. OLVG, locatie West ontwikkelt komende jaren door als plek voor 24/7 acute zorg en locatie Oost als centrum voor minimaal invasieve chirurgie. Maar soms is zorg vanuit huis prettiger. Om onze patiënten ook deze keuze te kunnen bieden, ontwikkelen we hiervoor digitale mogelijkheden.