Online tool helpt bij verduurzamen gebouwen

| Door IVVD

EPC-pre-checkVeel gebouweigenaren willen hun gebouwen verduurzamen. De toepassing van energiemaatregelen is goed te combineren met onderhoud. Uitbesteden van onderhoud kan met een Energieprestatiecontract (EPC). Dit is inclusief het verbeteren van de energieprestatie.

Uitbesteden nuttig of niet?
De EPC PreCheck geeft de gebouweigenaar in nog geen vijf minuten inzicht of het uitbesteden van duurzame maatregelen en goed onderhoud via een EPC een interessante optie is. Dat hangt af van het gebouwtype, de energiekosten en eerdere uitgevoerde renovaties. Maar ook van de organisatie zelf.

Is er voldoende expertise aanwezig? Is er draagvlak voor uitbesteding van onderhoud? Zijn gegarandeerde gebouw- en energieprestaties gewenst? Na het invullen van de vragen krijgt u een eerste indicatie over energie-efficientie-opties.

EPC-facilitator vinden
De overweging om een project uit te besteden en het proces om tot een uitbesteding en een prestatiecontract te komen, vereist veel expertise. Zowel op technisch, financieel en juridisch vlak. Dat geldt zeker voor overheden die Europees aanbesteden.
Een zogenaamde EPC-facilitator kan u bij dit proces ondersteunen. Via de EPC PreCheck-tool kunnen gebouweigenaren in contact komen met een onafhankelijke en deskundige EPC-facilitator.

Europees samenwerkingsproject
RVO.nl ontwikkelde de EPC PreCheck voor de Nederlandse markt in het kader van het Europese samenwerkingsproject guarantEE. Het Europese programma Horizon 2020 zorgde voor cofinanciering. De tool werd mede gefinancierd door Platform Duurzame Huisvesting en uitgevoerd door Byline. De EPC PreCheck wordt in alle 14 partnerlanden vertaald en verspreid.

EPC PreCheck zelf proberen?
• Ga naar de Nederlandse versie
• Ga naar de Engelstalige versie
• Bekijk de video voor meer informatie