Ontwerp nieuwbouw Hogeschool Rotterdam Business School bekend

| Door IVVD

Hogeschool Rotterdam heeft het ontwerp van het nieuwe gebouw op locatie Kralingse Zoom onthuld. Het wordt een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving, waar studenten over mee mochten denken.

Foto: Paul de Ruiter Architects
In een tijd waarin het onderwijs vanwege het coronavirus op afstand wordt aangeboden en de gebouwen grotendeels leeg staan, kijkt Hogeschool Rotterdam ook vooruit. Zij bouwt op de locatie Kralingse Zoom een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving, waar straks de beste economen en bedrijfskundigen van de toekomst worden opgeleid. Woensdag is het ontwerp van dit nieuwe gebouw online bekend gemaakt: een duurzaam, flexibel gebouw met een opvallende grote glazen gevel, ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Studenten dachten mee over hoe de nieuwe school eruit moest komen te zien.

Het 14.000 m² nieuwe gebouw wordt de thuisbasis van bijna alle economische opleidingen die zijn ondergebracht in de Hogeschool Rotterdam Business School. Het gebouw sluit aan op het bestaande onderwijscomplex dat straks in totaal 35.000 m² groot is en ruimte biedt aan maar liefst 10.000 studenten. De locatie Kralingse Zoom krijgt met de nieuwbouw onder andere meer studielandschappen en een nieuwe hoofdentree. Door de transparante plint, waar de mediatheek, de incubatorzone met businesslobby en een grand café huizen, wordt dit straks het levendige hart van de campus.

Wens van de student
Studenten zijn straks natuurlijk de grootste groep gebruikers van het gebouw en zijn dan ook nauw betrokken bij het ontwerp. Paul de Ruiter Architects organiseerde een workshop met studenten van de hogeschool, waarin zij hun visie op de ideale onderwijsomgeving konden toelichten. Omdat ze veel tijd op school doorbrengen, bleken de studenten vooral behoefte te hebben aan een gevarieerd aanbod van ruimtes binnen één gebouw; om te studeren in stilte of met anderen maar ook om te ontspannen. Deze wens is terug te vinden in de diversiteit aan flexibele werkplekken en publieke ruimtes die lijken op de publieke plekken in een grote openbare bibliotheek. De ontmoetingsruimtes zijn te typeren als werkcafé of de lobby van een hotel en de plekken voor ontspanning voelen aan als een huiskamer. Er is dus genoeg ruimte voor informele kennisuitwisseling, interactie en ontspanning maar er zijn ook afgeschermde rustige studieplekken om geconcentreerd te kunnen werken.

In het ontwerp staan verder openheid en verbinding centraal. Het gebouw valt op door een groot trapsgewijs oplopend glazen atrium met een robuuste houtconstructie aan de noordgevel en de monumentale hoofdentree. De houten trappen liggen direct aan de glazen gevel van het atrium en verbinden de verschillende verdiepingen en studiepleinen van het gebouw. De wand van het atrium wordt gevormd door verschillende transparante projectruimtes die, net als de trappen, een uitzicht bieden op campus. Omgekeerd geeft de transparante gevel vanaf de campus vrij zicht op de beweging en uiteenlopende activiteiten die zich in het gebouw afspelen. Het transparante karakter van het gebouw haalt de buitenwereld binnen en brengt de binnenwereld een beetje naar buiten.

Flexibel gebruik
Het onderwijs is veel veranderd de afgelopen twintig jaar, en als er één ding vast staat, is dat het de komende twintig jaar nog veel zal blijven veranderen. Denk aan: nieuwe technieken, ontwikkeling in onderwijsconcepten, en de veranderingen in studentenaantallen van studierichtingen. Om hierop in te kunnen spelen heeft Paul de Ruiter Architects het uiterst duurzame onderwijsgebouw zo ontworpen dat de verschillende ruimtes van het gebouw flexibel in te delen zijn. Daarnaast sluiten de ver­diepingen van de nieuwbouw via loopbruggen aan op alle verdiepingen van de andere gebouwen op de campus. De komende decennia zijn er genoeg mogelijkheden binnen het gebouw om in te spelen op veranderingen in het onderwijs.

Fred Feuerstake, algemeen directeur van Hogeschool Rotterdam Business School: “We creëren op alle fronten impact met onze studenten in de business om ons heen. We kijken niet van een afstandje naar de wereld om ons heen, maar staan er middenin en jagen veranderingen aan. De nieuwbouw gaat hieraan een enorme boost geven. Hiermee zijn we niet klaar voor de toekomst, maar zijn we de toekomst.”

Foto: Paul de Ruiter Architects

De onderdelen die niet flexibel zijn, zoals de draagconstructie en de gevel, zijn gemaakt van circulaire, robuuste en onderhouds­vrije materialen. Het nieuwe gebouw van Hogeschool Rotterdam wordt ook een energieneutraal. De compacte bouwvorm, hoogwaardige isolatie en op bezetting gestuurde installaties verminderen het energieverlies. De nodige energie wordt opgewekt door onder andere zonnecellen op het dak. Ter bevordering van welzijn en gezondheid is veel aandacht besteed aan de aanvoer van verse lucht, een aangename ruimte-akoestiek en goed gemonitorde en geregelde temperatuurcondities. Het prettige daglicht dat binnenkomt, is ook uitermate belangrijk voor een gezond binnenklimaat.

Circulaire sloop
Op 20 april zijn wij gestart met het slopen van het oude gebouw en de planning is dat wij klaar zijn met slopen in oktober 2020. Het slopen gebeurt circulair en duurzaam. Er wordt gestreefd naar minimaal 95% hergebruik en hoogwaardige recycling van de vrijkomende materialen. Bijvoorbeeld de verlichting, de kozijnen, het hang- en sluitwerk, de systeemplafonds en de dakafwerking kunnen worden hergebruikt.

Het nieuwe gebouw moet in 2023 klaar zijn voor gebruik.