Oud kantoor Woonbedrijf Eindhoven in gebruik voor flexwonen

| Door IVVD

woonbedrijf-1Het is een relatief nieuw fenomeen: flexwonen voor spoedzoekers. Corporatie Woonbedrijf geeft dezer dagen 48 (tijdelijke) huurders de sleutel van hun appartement in het voormalige kantoor aan de Europalaan in Eindhoven.

Werkende jongeren, statushouders, gescheiden mensen, cliënten van zorginstellingen die zelfstandig gaan wonen. Het is een diverse groep huurders die in de 48 studio’s, maisonnettes en appartementen trekt. “Groepen die in het normale systeem tussen wal en schip vallen. Omdat ze geen sociale urgentie hebben of niet lang genoeg ingeschreven staan. Deze groep schreeuwt om beschikbare en betaalbare woonruimte”, zegt Ingrid van Gijzel, districtsmanager Woensel-Zuid van Woonbedrijf tijdens een rondleiding.

Van Gijzel vindt het mooi: “Je ziet nu dat Eindhovense jongeren die normaal nooit een plekje vonden, hier terecht kunnen. En dat gebeurt niet alleen in de speciale flexwonenprojecten. Je ziet het ook in andere appartementencomplexen. Het aantal woningen dat corporaties direct te huur zetten, zonder eisen aan de inschrijfduur te stellen, groeit.”

Flexwonen
woonbedrijf-2Daarom hebben de Eindhovense woningcorporaties en de gemeente afgesproken dat er de komende 5 jaar 1000 wooneenheden komen voor deze groep, onder het motto flexwonen voor spoedzoekers. In de oude Woonwinkel aan de Europalaan heeft Woonbedrijf 48 studio’s, maisonnettes en appartementen gebouwd. De huurders met lage inkomens krijgen een tijdelijk contract van 2 of 5 jaar.

Tien woningen zijn bestemd voor zorginstellingen als Neos, Leger des Heils en Annastichting. Zij leveren ook begeleiding aan de jongeren die hier hun stap naar zelfstandig wonen zetten. Vier appartementen gaan naar jonge statushouders. De rest is als direct te huur op de site van Woonbedrijf aangeboden. Een urgentie of hoge inschrijvingsduur was niet nodig. 266 reacties kwamen er snel binnen op de 33 woningen.

Onder de geïnteresseerden zijn bijvoorbeeld ouderen die net hun relatie verbroken hebben en een woning zoeken. Maar ook veel jongeren die werken en het ouderlijk huis niet uitkomen. Of iemand uit Utrecht of Delft die in Eindhoven werk gevonden heeft en moet verhuizen.

Beheerder
Een sociaal beheerder van Woonbedrijf zorgt voor de begeleiding. Hij werkt ook in het kantoor van Woonbedrijf aan de Willemstraat dat volgend jaar omgebouwd wordt tot 101 appartementen voor dezelfde doelgroep. De andere corporaties hebben ook diverse projecten voor flexwonen onder handen. Zo wordt aan de Frankrijkstraat het voormalige Stercollege omgebouwd door ‘Thuis.

Het allereerste Eindhovense flexwonenproject draait inmiddels al weer enkele jaren: voormalig bejaardenhuis Genderhof. Dat leverde ook problemen op. “We hebben ervan geleerd dat we heel duidelijk moeten zijn naar nieuwe huurders: ze worden medeverantwoordelijk voor wat hier gebeurt. We hopen dat er een gemeenschap ontstaat die elkaar ook aanspreekt en ondersteunt. Dat wordt een gezamenlijke ontdekkingstocht. En we leerden dat we mensen snel aan moeten spreken op ongewenst gedrag.”

Opvallend genoeg benoemt Woonbedrijf arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Polen niet meer als speciale doelgroep. “Ze zijn hier natuurlijk ook welkom als ze snel woonruimte nodig hebben. Maar we merken dat ze inmiddels gewoon hun weg vinden op de woningmarkt”, aldus Van Gijzel.

woonbedrijf-3Over de woningen
Aan de buitenkant van het gebouw is bijna niets te zien van de verbouwing. Maar aan de binnenkant des te meer! Er zijn 9 maisonnettes gemaakt, dat zijn woningen met een vide. Er zijn 19 studio’s en 20 appartementen met één slaapkamer. De huurprijs ligt tussen de 370 en 700 euro, afhankelijk van de woning. De meeste woningen zijn dus betaalbaar voor lagere inkomens.

Duurzame keuzes
Er zijn veel duurzame keuzes gemaakt:

  • Energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met energielabel A of B;
  • Geen gasleiding: warmte uit afgezogen lucht wordt hergebruikt voor de verwarming van de ruimtes en het verwarmen van water. Alles elektrisch dus;
  • Zonnepanelen op het dak voor de stroom van de verlichting in de algemene ruimtes;
  • Veel materialen zijn hergebruikt, zoals kozijnen, deuren, lichtknoppen en wastafels;
  • Onbruikbare materialen worden gerecycled.

woonbedrijf-5Wonen in een kunstwerk
In de oude Woonwinkel lag een bijzondere tegelvloer, die 25 jaar geleden is ontworpen door kunstenaar Peter Struycken. Deze tegelvloer is blijven liggen en vormt de basis voor de nieuwe kleuren. Hier is Peter Struycken opnieuw voor gevraagd, samen met architecten|en|en, die ook 25 jaar geleden al betrokken waren bij het ontwerp van het gebouw. Deze samenwerking leverde dit bijzondere resultaat op. De figuren en kleuren verwijzen weer terug naar het kunstwerk en op de ramen aan de straatzijde is een folie aangebracht als raambekleding. Het geeft het woongebouw een goede uitstraling en het kunstwerk is ook van buitenaf zichtbaar en herkenbaar.

Bron: Woonbedrijf / Eindhovens Dagblad