Oud zwembad nu gebruikt als regenwaterbassin

| Door Odette Koldewey

Het oude zwembad Valkenhuizen in Arnhem-Noord is circulair gesloopt. De zwembaden en kelders fungeren voortaan als bassins om regenwater in op te vangen.

De sloop van zwembad Valkenhuizen is een mooi voorbeeld van circulaire ontmanteling. Niet alleen zijn veel materialen uit het oude zwembad elders in de gemeente hergebruikt, zelfs de zwembaden en kelders krijgen een tweede leven als regenwaterbassins met een opslagcapaciteit van 5 miljoen liter. Overtollig regenwater uit de wijk kan hierin worden opgeslagen. Dat water kan tijdens droge zomers gebruikt worden om de naastgelegen sportvelden te besproeien.

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de ontmanteling van het bijna 45 jaar oude zwembad. De glijbaan is opgehaald door de oprichter van een nieuw zwembad in Brabant. De stalen balken, balustrade, kledingkastjes, kozijnen en deuren zijn gedemonteerd en worden ook elders hergebruikt. Zo wordt een deel van de staalprofielen toegepast bij de bouw van een nieuwe sporthal en een deel wordt gebruikt bij de renovatie van bruggen in Arnhem. De tegels worden gebruikt bij wegenbouw.

Projectleider Karel Stolk spreekt liever niet van slopen, maar oogsten. Hij benadrukt dat het project meerdere voordelen biedt voor de stad. Niet alleen levert de circulaire ontmanteling de nodige herbruikbare materialen op, het project zorgt ook voor extra werkgelegenheid omdat er zeer zorgvuldig gedemonteerd moet worden. Daarnaast bieden de regenwaterbassins een mooie oplossing voor de wateroverlast in de lagergelegen gebieden in de wijk.
De regenwaterbassins krijgen een betonnen dek waarop een parkeerplaats wordt aangelegd. Zo is het regenwaterdepot niet storend voor de omgeving en is er weer voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen.

Wethouder Circulaire Economie en Sport Jan van Dellen spreekt van een succesvol project. ‘Ik ben ontzettend blij dat we het oude zwembad een belangrijke functie hebben kunnen geven voor de stad. We hebben veel materialen een tweede leven kunnen geven bij andere projecten in de stad. Voor de sloop hebben we een projectbudget gekregen voor traditionele sloop, maar samen met de ondernemers hebben we het voor elkaar gekregen om binnen dit projectbudget circulair te slopen. Dat maakt mij erg trots. We doen hiermee iets terug voor de stad, zorgen voor een oplossing voor onze schaarse grondstoffen, én we zorgen voor meer werkplekken omdat alles zorgvuldig gedemonteerd moet worden. Dit zal zeker niet het laatste circulaire project in Arnhem zijn.’