Parkeergarage Driebergen-Zeist 100% energieneutraal

| Door IVVD

parkeergarage_driebergen-400x250Na 1,5 week proefdraaien is op woensdag 22 november in aanwezigheid van omwonenden en bedrijven uit de buurt de parkeergarage bij station Driebergen-Zeist feestelijk geopend. De bestuurders van alle betrokken partijen (NS, ProRail, provincie Utrecht en gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist) verrichtten de openingshandeling door tegelijk op een autoclaxon te toeteren.

Gemak, comfort en 100% energieneutraal
De nieuwe parkeergarage heeft 5 parkeerlagen met plaats voor 600 auto’s. Auto’s staan er veilig, droog en dichtbij het station. De parkeergarage is ruim en modern, heeft een lift en is 100% energieneutraal, een Nederlandse primeur. Ook komen er nog elektrische laadpalen, zodat auto’s tijdens parkeren kunnen worden opgeladen. De parkeergarage is gebouwd in opdracht van NS Stations, mede met subsidie van de provincie Utrecht en de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug van 9,9 miljoen euro. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof: ’Straks hebben we een veilige provinciale weg onder het spoor door, waardoor het station nog beter bereikbaar wordt. Voor de regionale functie van dit station is dat van groot belang. Niet alleen deze parkeergarage, ook het busstation dat we in september hebben geopend en straks de fietsenstalling onder het station, dragen eraan bij dat je makkelijk op het station komt en je reis met de trein kan vervolgen.’

Einde parkeerproblemen bij station
De omgeving van station Driebergen-Zeist heeft jaren te maken gehad met een hoge parkeerdruk en onvoldoende ruimte. Om deze problemen op te lossen is gekozen voor een nieuwe overdekte parkeergarage met voldoende, ruime parkeerplaatsen in een veilige garage dichtbij het station. In de directe omgeving van het station voert de gemeente Zeist parkeervergunningen in en gaat de gemeente Utrechtse Heuvelrug handhaven op basis van de bestaande wegsleepregeling.

Samenwerking
Project Stationsgebied Driebergen-Zeist is een samenwerkingsverband van ProRail, provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist en NS. BAM realiseert als hoofdaannemer het nieuwe stationsgebied.