Prijswinnende school opent deuren

| Door IVVD

In Delden zijn afgelopen maand de deuren geopend van een van de meest gezonde en duurzame scholen van Europa: IKC Magenta. Het gebouw voldoet aan Frisse Scholen klasse A en (deels) B, behaalt een gemiddelde GPR-score van 9,0 en is opgebouwd uit zoveel mogelijke circulaire en biologische materialen. Februari dit jaar werd dit project bekroond met de publieksprijs van de Duurzaam Bouwen Awards 2020.

De ‘groene droom’ werkelijkheid
Het gebouw staat als een paviljoen in het groene landschap. Binnen en buiten gaan naadloos in elkaar over. Rondom een centraal ontmoetingsgebied – het hart van de school – zijn de leerpleinen gesitueerd. Vanuit de leerpleinen zijn de groepsruimtes te bereiken. Door deze opzet wordt ontmoeting gestimuleerd en wordt het hart efficiënt bij het onderwijs betrokken. De kleurstelling van het interieur is rustig, natuurlijk en passend bij het concept van ‘de buitenwereld naar binnen halen’.

Hoge duurzaamheidambities
In de school is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en ecologische materialen. Voorbeeld daarvan is de houten gevel en de toegepaste cellulose isolatie – oud papier dat door een bewerking geschikt is gemaakt voor een tweede leven.

Harwin Meerkerk, technisch ontwerper bij RoosRos, vertelt over de houten gevel: ‘Vanwege de hoge duurzaamheidsambities zijn we ver gegaan bij de opbouw van de gevel. Niet alleen de gevelbekleding, maar de gehele opbouw is in hout uitgevoerd: houtskeletbouw gevuld met houtvezelisolatie. Dit hebben we in de school ook zichtbaar gemaakt door in een muur een doorsnede te maken van de buitenwand en de isolatie. Maak duurzaamheid zichtbaar! Vanwege het onderhoudsarme karakter was de wens ook aluminium kozijnen toe te passen. Door hout-aluminium kozijnen te kiezen hebben we de kozijnen toch ook in hout kunnen uitvoeren; een houten vliesgevel met aluminium kliklijsten. De volledig geprefabriceerde HSB-gevel werd inclusief houten gevelbekleding op de bouw geleverd.’

Sound Energy
Verwarming en koeling met geluid. Deze innovatie Sound Energy werd in IKC Magenta toegepast. Lees hier meer achtergrondinformatie over Sound Energy. En hier het verhaal over de uitreiking van de Duurzaam Bouwen Awards 2020.

IKC Magenta is een uniek innovatief partnerschap van: Gemeente Hof van Twente, Kinderopvang Hof van Twente en de Stichting Brigantijn, KlaassenGroep, Rouweler Installaties, CNB Climate Neutral Bruilding, Sound-Energy en RoosRos Architecten.

Projectteam: Frans van Heemst, Harwin Meerkerk, Sander Ros, Mathijs Tabbers, Henno Westeneng
Fotografie: René de Wit