Rijnstate in Arnhem krijgt komend jaar, als eerste ziekenhuis in Nederland, een IC-dakterras. Het betreft en intensive care-afdeling in de buitenlucht, inclusief zuurstofvoorziening en alle benodigde medische apparatuur. Het doel is de patiënten van de afdelingen intensive care en medium care een prettiger verblijf te bieden.
Op het IC-dakterras van Rijnstate kunnen straks twee patiënten bij mooi weer een kwartier tot een half uur buiten liggen. Het dakterras wordt een half overdekte daktuin, grenzend aan de afdeling intensieve zorg op de vierde verdieping van het ziekenhuis. Het komt op het noorden te liggen om de patiënten niet bloot te stellen aan te veel zonlicht.
Wens artsen en verpleegkundigen
Het IC-dakterras is een uitdrukkelijke wens van verpleegkundigen en artsen en een aanvulling op de nieuwbouwplannen voor de intensive care (zestien eenpersoonskamers) en de medium care (zes eenpersoonskamers). Deze bouwplannen zijn inmiddels grotendeels afgerond. Niet alleen willen de verpleegkundigen en artsen de patiënten hiermee een prettiger verblijf bieden, maar ze zijn er ook van overtuigd dat het verblijven in de buitenlucht bijdraagt aan een beter en sneller herstel. Alleen IC-patiënten die wakker zijn en in een stabiele toestand verkeren, mogen naar het dakterras.
De realisatie van het terras kost ongeveer 180.000 euro. Dat bedrag kan niet worden geput uit het ziekenhuisbudget. Het zogeheten Vriendenfonds van Rijnstate heeft daarom de financiering ervan op zich genomen. Er is inmiddels al meer dan 51.000 euro opgehaald.
‘We gaan ervan uit dat het resterende bedrag via onder anderen donateurs, sponsors en fondsen binnenkomt’, zegt Soemi Boschman namens het Vriendenfonds.
Zicht op bosrijke omgeving
De daktuin bied na realisatie zicht op de bosrijke omgeving van Arnhem. Het is de bedoeling het terras op termijn ook open te stellen voor andere patiënten van Rijnstate. Een speciale liftbrug zal de patiënten van en naar het dakterras vervoeren. Op het terras komen ook voorzieningen voor maximaal drie familieleden en een verpleegkundige. Naast het terras komt ook een huiskamer waar patiënten al in een andere omgeving bezoek kunnen ontvangen.
De wind door de haren
Volgens internist-intensivist Michiel Blans van Rijnstate fleuren patiënten op als zij na lange tijd weer de wind door hun haren voelen en de zon op hun huid. Er is volgens Blans nog geen harde wetenschappelijk onderbouwing voor het nut en de noodzaak van het IC-dakterras. ‘Maar het is in algemene zin aannemelijk om te veronderstellen dat een patiënt baat kan hebben bij een verblijf in de buitenlucht.’
Er zijn in Nederland wel al meer ziekenhuizen met tuinen of dakterrassen voor patiënten, maar niet voor IC-patiënten. Het Radboudumc in Nijmegen heeft bijvoorbeeld bij de afdeling medium care openslaande deuren naar de tuin. Het Tergooi-ziekenhuis heeft voor patiënten met kanker een speciaal ontworpen paviljoen ingericht, de zogenoemde chemotuin.