Project Luchtdicht Bouwen van studenten Smart Building Graafschap College

| Door IVVD

De tweedejaars studenten van Smart Building van het Graafschap College in Doetinchem hebben een zeer succesvol project opgeleverd: ‘Luchtdicht bouwen’.

Studenten voor het gerealiseerde projecthuisje. Foto: Henk van Raaij

Op donderdag 4 juli vonden de presentaties plaats in het CIVON Innovatiecentrum op het DRU Industriepark in Ulft. Onder grote belangstelling gaven diverse sprekers hun visie op dit project, waaronder Otto Willemsen van Duurzaam4Life.

Het nieuwe bouwen vraagt integraal ontwerpen. De leidingdoorvoeringen, ventilatiekanalen en elektrische voorzieningen moeten goed in de wanden, vloer en dak worden ingepland, geïnstalleerd en afgewerkt. Pas bij een integraal ontwerp en goede samenwerking bereikt men luchtdichtheid. Op dit moment zijn minder dan tien procent van de nieuwbouwwoningen op deze wijze uitgevoerd.

De studenten hebben eerst de gevelpanelen voorbereid op school. Vervolgens zijn bij het DRU complex in Ulft (het Civon) de panelen samengebouwd tot twee huisjes. Tien verschillende bedrijven hebben het project ondersteund met informatie en materialen. De studenten waren zelf verantwoordelijk voor de projectleiding en de realisatie.

De opleiding Smart Building van het Graafschap College is trots op zijn studenten, op de nieuwe opleiding en en op innovatief onderwijs. De school is trendsetter op het gebied van bouwkunde en installatietechniek in de regio. Het Graafschap College gaat voor innovatie van de gebouwde omgeving door samenwerking met bedrijven uit de regio.

Bron: Contact Bronckhorst Zuid