Realisatie bijzonder woonproject in 13 weken

| Door IVVD

De behoefte van de gemeente Amsterdam aan tijdelijke huisvesting resulteerde onder meer in SET, een bijzonder woonproject dat Jan Snel voor woningcorporatie De Alliantie in slechts dertien weken heeft gerealiseerd. Het concept is gebaseerd op een maatschappelijk programma dat integratie van jonge statushouders centraal stelt.

Dit bijzondere woonproject is door Jan Snel in slechts 13 weken gerealiseerd

Bijna de helft van de bewoners zijn jonge statushouders. Door ze te mixen met studenten en andere jongeren, komen ze intensief in aanraking met de Nederlandse samenleving. Het stelt ze beter in staat om daarin hun eigen weg te vinden. Jan Snel heeft dit bijzondere woonproject in slechts 13 weken gerealiseerd. In totaal omvat het project 141 woningen: 103 eenpersoons studio’s en 38 tweepersoons appartementen. Ze bestaan uit modulaire bouwstenen die kanten-klaar in de fabriek van Jan Snel zijn geproduceerd. Alleen de afwerking van de gevels is op locatie uitgevoerd. De units zijn opgebouwd uit een staalconstructie, een betonnen vloer en wanden van houskeletbouw (HSB). Hierdoor zijn ze stevig en uitstekend stapelbaar. Door deze modulaire bouwwijze kon dit complex met een vloeroppervlak van maar liefst 6.000 vierkante meter in korte tijd worden neergezet.

Architectonische uitstraling
CEO Harry van Zandwijk van Jan Snel benadrukt dat het gebouw ook weer volledig uit elkaar kan worden gedemonteerd: ‘De studio’s en appartementen kunnen elders weer exact zo worden opgebouwd. Het gebouw heeft een all-electric klimaatsysteem en zonnepanelen op het dak, waarmee een deel van de benodigde energie wordt opgewekt. Bij het ontwerpen van dit tijdelijke gebouw is rekening gehouden met de omgeving en de omwonenden. Het heeft een volwassen, architectonische uitstraling. Het in beide richtingen trapsgewijs laten aflopen van het bouwvolume zorgt ervoor dat het gebouw niet te massief oogt en dat er veel zonlicht op de open plek valt. De gevel is afgewerkt met een fraaie houten bekleding die door fris ogende, horizontale banden wordt onderbroken. Het bijzondere aan dit project is ook dat de woningen extra breed zijn geworden: viereneenhalve meter in plaats van standaard drie meter. Door continu te innoveren zijn we vaak in staat on aan de wensen van onze klanten te voldoen.’